Tényleg “száraz” a száraz bor?
2022. április 13. szerda
Borászként sosem gondoltam volna, hogy valaha nyelvészettel fogok foglalkozni, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mitől “száraz” a száraz bor. Ahogy várható, a dolognak számos lehetséges magyarázata van, így annak eldöntését, hogy melyik lehet az egyetlen, igaz megoldás, Önökre bízom. A szakmai fogalomtár a száraz bor címszó alatt ezt tartalmazza: a bor cukortartalma kevesebb
- Published in Borfogyasztás
Borfesztiválok avagy történetek a bor mögött
2022. március 23. szerda
Talán már a legöregebb borászok sem emlékeznek azokra az időkre, amikor még igaz volt (ha valaha igaz volt egyáltalán) a “Jó bornak nem kell cégér!” alapigazsága. Napjainkban ugyanis a személyes marketing legalább annyit nyom a latban, mint az adott bor tanninszintje. Ezért aztán rendezvénynaptárunk már most tele van a személyes találkozás semmihez sem fogható élményét
- Published in Borfogyasztás
Egri csillaglesen
2022. március 03. csütörtök
Jin és jang. Nappal és éjszaka. Tél és nyár. – Ellentétpárok, amelyek éppen ellentétes mivoltukból adódóan gyönyörűen kiegészítik egymást. Talán valami ilyesmi filozófia mentén születhetett meg tizenegy évvel ezelőtt az Egri csillag gondolata az egri borásztársadalomban. Hogy a dolog azóta jócskán túlnőtt az elméleten, azt a márciusban és áprilisban e kitűnő bornak szentelt rendezvények is
- Published in Borfogyasztás
Varga Nyomda Kft. – címkenyomtatás zöldben
2022. február 21. hétfő
Hamarosan új címkével mutatkozik be közkedvelt Family borcsaládunk. A környezetbarát címke – ahogyan a többi termékünk esetében is – az egri Varga Nyomda Kft-ben készült. A most következő, Varga Krisztiánnal, a családi vállalkozás következő generációjának képviselőjével készült beszélgetéshez talán ennyi apropó is elég lenne, de ennél sokkal több kapcsolódási pont van a Varga Nyomda és
- Published in Borkészítés
Ízlik vagy nem ízlik? – borkóstolás 1×1
2022. február 08. kedd
A laikusok számára kétféle bor létezik: a jó és a rossz. Ezzel az örök igazsággal mi nem is nagyon szeretnénk vitatkozni, de azért a magunk részéről egy picit árnyalnánk a képet. Jelen bejegyezésünkben a borkóstolás rejtelmeibe avatjuk be az olvasót. Figyelem, a most következő információk önmagukban is érthetőek lesznek, de az elmélet gyakorlati tudnivalókkal való
- Published in Borfogyasztás
2021-ben tarolt a rozé, beerősítettek a vörösek és kilőttek az édesek
2022. január 21. péntek
Egy a minap megjelent cikk a sörösök és borosok között évtizedekkel ezelőtt húzott demarkációs vonalát rajzolja határozottabbra, hangsúlyozva, hogy lényegében a sör is tud éppolyan komplex ital lenni, mint a szőlőből készült alkohol párja. Nos, mi ebben a kérdésben nem tudunk és nem is akarunk igazságot tenni, de a 2021-es eladási statisztikánkat elnézve azt látjuk:
- Published in Borfogyasztás
Tradicionális kontra modern borkészítés – nem jobb vagy rosszabb, csak más!
2022. január 05. szerda
6000 éve készít az ember bort. A történelmi távlatokban kevésnek, ám az emberi léptékhez viszonyítva elképesztően hosszúnak tekinthető idő alatt folyamatosan csiszolódott, tökéletesedett a technológia. Az utóbbi 20-30 évben pedig a tradicionális mellett megjelent egy újfajta irányzat, a reduktív technológia.
- Published in Borkészítés
2021: újbor háromféle időben
2021. december 20. hétfő
Márton-napja nemcsak a libatenyésztőknek és az éttermeknek, de a borászoknak is fontos dátum. Utóbbiak ugyanis ilyenkor mutatják be újboraikat. Azokat a még korántsem végleges ízvilágú tételeket, amelyek egyszerre képesek a bennük testet öltő munka révén a múltról, létezésük okán a jelenről és a magukban hordozott igéreten keresztül pedig a jövőről mesélni. Egy jó pohár újbor
- Published in Interjú
Merre tovább szőlészet-borászat?
2021. december 08. szerda
Még egy hónapja sincs, hogy házigazdaként vendégül láttuk az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Magyar Borok Háza Alapítvány által szervezett Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel megrendezett konferencia résztvevőit. A témában érintettként az aggodalmakat jól ismerjük, így érdeklődéssel vártuk, hogy a feladatainkról és a megoldásokról is hallhassunk.
- Published in Borkészítés
Debrői hárslevelű – a szmokingos bor
2021. november 24. szerda
Így, novemberben visszanézve erre az esztendőre, kijelenthetjük, nem akármilyen év áll mögöttünk. Volt benne minden: a járvány miatti megszorításoktól a borversenyeken való sikeres szereplésünkön át a fennállásunk harmincéves évfordulójáig. Ez utóbbinak pedig egy palack jubileumi borral, az édes Debrői hárslevelűvel állítottunk emléket.
- Published in Borfogyasztás