Fröccs: a majdnem német nevű hungarikum
2022. július 12. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
Amikor a hőmérséklet 30 fok fölött jár (és ez mostanában különösen igaz), akkor egy laza mozdulattal kivesszük a hűtőből valamelyik könnyű, száraz borunkat, eresztünk bele egy kevés (sok) szódát. Majd egy árnyékos sarkot keresve nagyot kortyolunk a fröccs italból és élvezzük az élet ezen apró luxusát. Gyanítom: ebben a kegyelmi állapotban viszonylag keveseknek jut eszébe,
- Published in Borfogyasztás
Fűszerek: az egri bornak nincs párja?
2022. május 31. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
De bizony van! Még akkor is, ha legutóbbi blogbejegyzésünkben azt írtuk, hogy minden borvidéknek – így az egrinek is – megvan a maga egyedi ízvilágú bora. Ahhoz azonban, hogy a különböző borrégiók, tájegységek boraihoz tökéletes illeszkedő párt megtaláljuk, nem a pincében, hanem a konyhában kell szétnéznünk, a fűszerek körnéykén. Most ezt tesszük. Cikkek tucatjai foglalkoznak
- Published in Borfogyasztás
2021-ben tarolt a rozé, beerősítettek a vörösek és kilőttek az édesek
2022. január 21. péntek
by Farkasné Varsányi Katalin
Egy a minap megjelent cikk a sörösök és borosok között évtizedekkel ezelőtt húzott demarkációs vonalát rajzolja határozottabbra, hangsúlyozva, hogy lényegében a sör is tud éppolyan komplex ital lenni, mint a szőlőből készült alkohol párja. Nos, mi ebben a kérdésben nem tudunk és nem is akarunk igazságot tenni, de a 2021-es eladási statisztikánkat elnézve azt látjuk:
- Published in Borfogyasztás
Kóstolásra fel! Gasztronómia és bortípusok
2021. május 17. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Egy finom bort? Egy ínycsiklandó vacsorát? Nem! Nem kell választani! Igyunk finom bort az ínycsiklandó vacsorához. De hogy mi illik mihez? Ez bizony már bonyolultabb kérdés. A vörös húshoz vörösbor, a fehérhez fehér elv ugyan igaz, de ennél már sokkal árnyaltabb a kép. Merüljünk el az ízlelés és a bor-ételpárosítás rejtelmeiben! Ízlelőbimbókat felkészíteni – górcső
- Published in Borfogyasztás
Vinotéka, magyarul azt jelenti: borszaküzlet
2020. november 16. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Pincészetként magától értetődően a legfőbb dolgunk az, hogy kitűnő minőségű borokat állítsunk elő. Ám, legalább ennyire fontos küldetésünknek tekintjük azt is, hogy a minőségi borfogyasztást, a borkultúrát népszerűsítsük. Ennek jegyében szeretnénk a köztudatba beleégetni a külföldön már polgárjogot nyert “vinotéka” kifejezést, amit mi, magyarok egyszerűen csak borszaküzletként...
- Published in Borfogyasztás
5 + 1 könnyű kérdés a könnyű borokról
2020. október 05. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A bort kedvelők többségének mindig van kedvence. Vagy a könnyedebb fajtákra vagy a testesebb, karakteresebb borokra esküsznek. Bár azt nem állíthatom, hogy a könnyű bor – nehezebb bor pártiak között ősidőktől fogva kibékíthetetlen az ellentét, ennek ellenére jól meglátszanak a törésvonalak. Ám, mint jelen cikkünkből kiderül, hogy ki, melyikre teszi le a voksát, az a
- Published in Borfogyasztás
Fröccs kiskáté
2020. július 20. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Szögezzük le mindjárt az elején: kólával felütni a jó bort szentségtörés! Mert a kóla savai, íz- és illatanyagai épp azt lúgozzák ki, ami a jó bort jó borrá teszi. Ellenben szódával hígítani, szaknyelven szólva: fröccs alapanyagnak használni, az más! Hiánypótló fröccs kiskáténkban most összeszedtünk mindent, amit az ideális hozzávalókról és úgy általában, ezen hagyományos nyári,
- Published in Borfogyasztás