Jin és jang. Nappal és éjszaka. Tél és nyár. – Ellentétpárok, amelyek éppen ellentétes mivoltukból adódóan gyönyörűen kiegészítik egymást. Talán valami ilyesmi filozófia mentén születhetett meg tizenegy évvel ezelőtt az Egri csillag gondolata az egri borásztársadalomban. Hogy a dolog azóta jócskán túlnőtt az elméleten, azt a márciusban és áprilisban e kitűnő bornak szentelt rendezvények is igazolják Eger környékén és remélhetőleg az ország más tájain is.
A középkorban az Eger szőlők mögött kereskedelmi út húzódott, amit esténként – korabeli közvilágításként – fáklyákkal világítottak meg. A lángok pedig messziről úgy mutatták az utat a kereskedőknek, mint az égbolt csillagai a hajósoknak. Innen az elnevezés, legalábbis ez a legelfogadottabb magyarázat a névválasztásra. Bár a név eredete nem teljesen tisztázott, az vitathatatlan tény, hogy az Egri csillagot az addigra a mélységeket és csúcsokat egyaránt megjárt Egri bikavér fehér párjaként szerették volna megalkotni a borászok.
(Majdnem) határtalan alkotói szabadság
Ehhez pedig először is egy leírást kellett elkészíteni, ami többé-kevésbé keretbe foglalja a szárnyaló borász fantáziát. A bikavérhez képest kevésbé rigorózus, de azért meglehetősen jól definiált termékleírást alkottak meg az Egri csillagra is.
Eszerint legkevesebb 4 fajta (javarészt Kárpát-medencei fajták) házasításával kell elkészíteni ezt a cuvée-t. Fontos kritérium az egyensúly, azaz egyik szőlőfajta sem lehet domináns alkotóelem.
Abban viszont a szabály már tág mozgásteret engedélyez a borászoknak, hogy ki-ki a kereteken belül miként képzeli el a saját csillagát. Lehet komolyabb fahordós érlelésű, de lehet légiesebb reduktív bor is. A lényeg, hogy gyümölcsös, a bikavérnél könnyedebb, friss, üde végeredmény kerüljön a poharakba.
Ennek az alkotói szabadságnak köszönhető, hogy az utóbbi években szinte minden pincészet elkészítette a saját értelmezése szerinti, mindenki mástól különböző Egri csillagát.
Az alap ugyanaz, de a felépítmény más
A mi olvasatunkban mindjárt kétféle verzióval találkozhatnak a borkedvelők. Fahordós érlelésű grandunk olaszrizling alapon hárslevelű, rajnai rizling és tramini felhangokkal tarkított gyümölcsöskosár. Egri csillag classicunk pedig egy másfajta szín-, illat- és ízvilágba kalauzolja a fogyasztókat, amikor a már említett olaszrizling és hárslevelű bázist a zenit és a rizlingszilváni jegyeivel élénkíti. Előbbi játékosan komoly bor, utóbbi kirobbanó frissességével, ropogósságával varázsolja el a fogyasztóit.
Bor- parafrázis
Talán nem túlzás azt állítani: az Egri csillag gyűjtőnév alatt éppen annyi fehér cuvéet találunk, ahány pincészet borát kóstoljuk.
Hogy az adott tétel mennyire nyeri el a tetszésünket, az az adott borász egyéni értelmezésén múlik, vagyis azon, hogy számára mit jelent a keretrendszerben meghatározott házasított bort.
Őszinte örömmel tölt el bennünket, hogy a világ egyik legpatinásabb borversenyén, a Challenge international de Vin-en a mi Egri csillag parafrázisunkat ezüstéremmel jutalmazta szakmai zsűri.
Egri csillag születik?
Az egri borász közösség együttes összefogásával megszületett brand tizenegy évvel ezelőtt debütált, de még hosszú út van hátra addig, amíg ismertségben és elismertségben megközelíti inverz párját, a bikavért.
Szükségesek tehát az olyan rendezvények, ahol a nagyközönség találkozhat a pincészetek csillagaival. Éppen ezért az Egri borvidék kommunikációjában és nem utolsó sorban rendezvénynaptárában hangsúlyos szerepet kap márciusban az Egri csillag.
Márciusban egy hétig (március 10-17.) mind Egerben, mind az ország több helyszínén, pincészetekben, vendéglátóhelyeken lehet ismerkedni ezzel a régi/új ismerőssel.
Érdemes lesz figyelni a Varsányi pincészet Facebook oldalát is, mert itt adunk hírt arról, hogy az országban hol kóstolhatják meg a mi Egri csillagunkat.
Természetesen azokra is gondoltunk, akik nem egy étteremben vagy kávézóban randevúznának először tételünkkel. Ők a már jól ismert hónap bora akciónk keretében juthatnak 5 palack megvásárlásával egy ajándék palackhoz.
Válasszunk magunknak csillagot!
A brandet népszerűsítő események sorában, ahogy azt az Eger környékiek már megszokhatták: április utolsó hétvégéjén a Dobó teret veszik be a pincészetek, hogy bemutathassák a maguk fehér egri cuvéejét és találkozzanak a borkedvelő vásárlóikkal.
Így hát, zárásként nem marad más dolgom, mint hogy programajánló gyanánt kölcsön kérjem Petőfi örökbecsű, szlogennek is beillő sorát egy kis változtatással: “Válasszunk magunknak csillagot!”