Partybor pénteken, szombaton vagy bármikor
2023. február 06. hétfő
Van úgy, hogy a gyönyörűen felvázolt üzleti tervet felülírja az élet. Ilyenkor a magunkfajta vállalkozó átgondolja: mitől kapott gellert az elképzelés és alkalmazkodik a körülményekhez. És persze olyan is van, amikor egy terméket valami egészen fatális véletlen emel magasba. Mint ahogy újradizájnolt Partybor családunk esetében is történt. Ha az utóbbi napokban egy hipermarket bor részlegén elmentek
- Published in Borfogyasztás
Debrői Hárslevelű Superior, a palackozott elegancia
2023. január 26. csütörtök
Egy palack bor nívóját kétségtelenül a beltartalom határozza meg, a külcsín viszont – hogy ilyen marketinges kifejezéssel éljek – pozícionálja az adott terméket. 2022 decemberében piacra dobott Debrői Hárslevelű Superiorunk esetében ez (egy kis csavarral) hatványozottan igaz. Debrői Hárslevelű Superiorunk egy igazán elegáns bor, már csak azért is, mert kizárólag egyedi megrendelés alapján palackozzuk. Ezt
- Published in Borfogyasztás
A szerelem lehet végtelen, a bor eltarthatósága nem!
2023. január 09. hétfő
Még alig ültek el a szilveszteri buli hangjai, ráadásul sokan már a pótszilveszter szervezésével vannak elfoglalva. És ha már házibuliról vagy céges csapatösszetartó rendezvényről van szó, mindenképpen beszélnünk kell a másnapról. Mármint nem a másnaposságról és nem is a másnapi “romeltakarításról”, hanem a megmaradt borról, amely – nem ismerve eltarthatósága tényezőit – gyakran indokolatlanul a
- Published in Borfogyasztás
Beszélgetés koktélokról, borról, célokról Halász Kristóffal – a Tejúton innen és túl
2022. december 20. kedd
A bor mint koktélalapanyag? Elsőre talán furcsán hangzik, mégis kiválóan működik. De mégis milyen bort válasszunk egy koktél elkészítéséhez? És mi legyen a többi összetevő? Választ ad minderre a fiatal bartender, Halász Kristóf. Vele beszélgettünk az ismeretségre való tekintettel tegeződve, a kezdetekről, a mixervizsga tapasztalatairól és a misztikus Tejútról, aminek (figyelem, most jön a spoiler!)
- Published in Borfogyasztás
Klasszikus karácsonyi étel-bor párosítások
2022. december 19. hétfő
A háztartások többségében ilyenkor már javában készülnek a karácsonyra, a háziasszonyok a lehető legnagyobb fordulatszámra kapcsolnak, hogy minden elkészüljön a szentestére. Még néhány nap és pirulnak a húsok, rotyog a töltött káposzta, fő a halászlé és ahogy lenni szokott, most is kireped a bejgli. Vitathatatlan, hogy a karácsonyi vacsora az ünnep egyik, ha nem a
- Published in Borfogyasztás
A derékszögtől a forralt borig
2022. november 22. kedd
Ismerik azt a viccet, amikor hadseregben a sorakozónál az őrmester így szól a kiskatonához? – Honvéd, mennyi a víz forráspontja? – Azonnal jön is a válasz: Őrmester úr! A víz forráspontja 100 fok! – Mire a felettes visszaszól! – Maga marha! A víz forráspontja 90 fok! – Másnap sorakozónál ismét előkerül a téma, amikor az
- Published in Borfogyasztás
Céges ajándék: mi ajánlott és mi tilos?
2022. november 08. kedd
A vállalkozások zöme karácsonytájt céges ajándék vásárlási lázban ég, hogy munkavállalóit illetve üzleti partnereit ajándékkal lepje meg. Fontos azonban tudni, hogy nem minden becsomagolt tárgy céges ajándék! Hogy valóban minden megajándékozottnak örömet okozzon a meglepetés, érdemes néhány szempontot szem előtt tartani. Hogy mégis hogyan, a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze. Régi HR közhely,
- Published in Borfogyasztás
A koccintás története: Egészségedre! Tchin-tchin! Prost! Na zdraví!
2022. október 25. kedd
Kedvező csillagállás esetén, vagyis, ha együtt van a Jó társaság, a Jó hangulat és persze a Jó bor, nem kell sokat várni a koccintásra. Ilyenkor – az illemtani szabályoknak megfelelően – egymás szemébe nézve finoman összeérintjük poharunkat és azt mondjuk: Egészségedre! De miért koccintunk? Pontosabban miért éppen a koccintás előzi meg a borfogyasztást és miért
- Published in Borfogyasztás
Egy korty, egy falat – a tökéletes sajt és bor párosítás
2022. október 10. hétfő
Bár némileg nőtt a sajtfogyasztás hazánkban az utóbbi évtizedben, azért jellemzően még mindig szendvics alapanyagként vagy maximum rántott sajt formájában gondolunk erre a sokoldalú tejtermékre. Pedig számos kedvező élettani hatása mellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a különféle sajtok kiválóan ellenpontozzák a borok savtartalmát. A megfelelő ital mellett igazi gasztronómiai élvezettel ajándékoznak meg minket.
- Published in Borfogyasztás
A szőlő élete
2022. szeptember 20. kedd
Aki azonnali eredményt akar, ne vágjon bele a szőlészkedésbe! A szőlő ugyanis nem a mai felgyorsult világ növénye. Ennek ellenére – vagy tán’ épp ezért – azóta, hogy több évezreddel ezelőtt kísérőnkül szegődött, hű társunk maradt. Életciklusa sokban megegyezik az emberével (különösen, ha figyelembe vesszük, hogy háziasítása idején még az ember élettartama sem volt sokkal
- Published in Borkészítés