Egri bikavér: a borok Mona Lisája
2021. november 08. hétfő
Ha nagyon őszinték akarunk lenni, el kell ismernünk, hogy a bikavér ügyében tulajdonképpen a szekszárdiak egy hajszállal beelőztek minket. Az ottani borászok ugyanis az Eger környékieknél egy picivel hamarabb palackozták először ezt a legendát, ám egri pályatársaik olyan marketinget kanyarítottak a bor mellé, hogy ma már elképzelhetetlen “állandó eposzi jelzője” nélkül említeni ezt a gyönyörű,
- Published in Borkészítés
LOT szám és csíkos címkék – hasznos tudnivalók borfogyasztóknak
2021. október 25. hétfő
A borfogyasztók többsége egy palackot kézbe véve leggyakrabban a bor színét, esetleg a címke dizájnját veszi szemügyre. Viszont csak a hardcore borkedvelőket villanyozza fel egy-egy borcímke hátoldala, pontosabban az azon található információk. Pedig ha tudjuk, hogy mi, mit jelent, talán az éppen kézben tartott bort is jobban fogjuk élvezni. Vagy éppen érteni.
- Published in Borfogyasztás
Narancsbor, a régi vágású újdonság
2021. október 18. hétfő
Európa északi vidékein hatalmas népszerűségnek örvend a narancsbor, aminek nevét mifelénk jószerével még csak most tanuljuk. Ez a borfajta, amit nehéz beskatulyázni és amelynek előállítás amolyan “grúz hungarikumnak” tekinthető. Ismerkedj meg ezzel az izgalmas borféleséggel! Hogy mitől lett ennyire felkapott a skandináv országokban, arra talán magyarázatul szolgálhat,
- Published in Borfogyasztás
Fókuszban a borrégiók – Borutazások a borban utazókhoz
2021. szeptember 16. csütörtök
A hazai borrégiók állnak a Magyar Turisztikai Ügynökség őszi kampányának fókuszában. A belföldi turizmus és ezzel együtt a bortermő területek képviselői ezzel a kezdeményezéssel új lendületet kaphatnak, hiszen az ősz – már csak a szőlő és a szüret okán is – kiváló lehetőséget ad arra, hogy ellátogassunk kedvenc pincészetünkbe. A kampánnyal egyidőben megújult a bor.hu
- Published in Borfogyasztás
Három bor, három karakter, Három grácia
2021. szeptember 06. hétfő
2006 szőlészeti-borászati szempontból kiemelkedő esztendő volt. Ekkor jelent meg pincészetünk szortimentjében a Három grácia névre keresztelt borcsaládunk, amely ígéretes kezdeményezésnek indult, sikert aratott a vásárlók körében, ennek ellenére ma már nem található meg az üzletek polcain. De nem merült el teljesen a feledés homályában, olyannyira nem,
- Published in Borkészítés
A mi borászunk a legjobb!
2021. augusztus 27. péntek
A címben szereplő kissé fellengzős kijelentés tegnaptól nagyon is jogos. Ugyanis borászunk, Patai István az Év bortermelője cím birtokosa. Azt eddig is tudtuk, hogy István kivételes tehetség, hiszen díjnyertes boraink mind az ő munkáját dicsérik, de most megerősítést is kaptunk ehhez. A vándordíjat Tarsoly József egri hegybírótól, Mirkóczki Ádám egri polgármestertől és Dr. Nagy István
- Published in Borkészítés
Patai István, főborász: A borral nem kell semmit sem csinálni, de azt jókor!
2021. augusztus 23. hétfő
Patai István neve szakmai berkekben jól cseng, ám a bort kedvelők, borfogyasztók számára talán nem sokat mond. Pedig ő a Varsányi Pincészet borásza, alkimistája, aki keze alól palackozott csodák kerülnek ki. És ő az, aki ezt mosolyogva hárítja el, mondván: még a díjnyertes borok sem egyetlen ember munkáját dicsérik...
- Published in Interjú
Új arculat: valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék
2021. augusztus 02. hétfő
Idén ünnepeljük pincészetünk fennállásának harmincadik évfordulóját és ez a szép, kerek évszám nemcsak visszanézésre, de arra is késztetett bennünket, hogy felfrissítsük dizájnunk. Az új arculatunk kialakításához pedig egy kicsit az angolszász esküvői tradíciót nyúltunk vissza, miszerint az új logónkon legyen valami régi, legyen valami új, legyen valami kölcsön és valami kék. Valami régi Azt határozottan
- Published in Borkészítés
Monsieur Malligand – az alkoholfok-mérés atyja
2021. július 19. hétfő
Ma már jószerével csak annyi található meg monsieur Malligandról, hogy XVIII. századi francia borász és feltaláló volt, akinek neve mértékegységként maradt fenn az utókornak. Ő hagyta ránk örökül az alkoholtartalom mérésérésénél mai napig használatos Malligand-fokot. Tisztelegjünk hát ezzel a cikkel a méltatlanul elfeledett francia úriember előtt. Az alkoholos italok etil-alkohol tartalmát térfogat- illetve tömegszázalékban fejezzük
- Published in Borfogyasztás
Farkas Gedeonnal a romantikától a szundi gombon át a tízéves tervig
2021. július 04. vasárnap
Farkas Gedeonnal, a Varsányi Pincészet ügyvezetőjével, korábbi kereskedelmi vezetőjével interjút készíteni olyan, mint kétszer egymás után jegyet váltani a világ legveszélyesebb hullámvasútjára. Kevés szórakoztatóbb, derűsebb embert ismerek nála, de esetében a kedélyes viccelődés csak a felszín, egy pillanat alatt elképesztően komoly, mélyenszántó témákra vált. Így aztán a vele való beszélgetés során a romantika, a négyesre
- Published in Interjú