Debrői Hárslevelű Superior, a palackozott elegancia
2023. január 26. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Egy palack bor nívóját kétségtelenül a beltartalom határozza meg, a külcsín viszont – hogy ilyen marketinges kifejezéssel éljek – pozícionálja az adott terméket. 2022 decemberében piacra dobott Debrői Hárslevelű Superiorunk esetében ez (egy kis csavarral) hatványozottan igaz. Debrői Hárslevelű Superiorunk egy igazán elegáns bor, már csak azért is, mert kizárólag egyedi megrendelés alapján palackozzuk. Ezt
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
borkóstolás
Bagolyvár: kóstoló a szabadságból
2022. augusztus 15. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A középiskolai kirándulások standard programja az Egri vár megtekintése. Persze, Heves megye ezen kívül számos más látnivalóval is várja nemcsak a diákokat, hanem a kultúra iránt érdeklődőket. Akit bővebben érdekel a téma ezen a linken számos érdekességet találhat. Van azonban az útikönyvekben egy ritkábban emlegetett vár: a verpeléti Bagolyvár, amelynek felkeresését elsősorban a felnőtteknek ajánlom.
- Published in Borfogyasztás
Borfesztiválok avagy történetek a bor mögött
2022. március 23. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Talán már a legöregebb borászok sem emlékeznek azokra az időkre, amikor még igaz volt (ha valaha igaz volt egyáltalán) a “Jó bornak nem kell cégér!” alapigazsága. Napjainkban ugyanis a személyes marketing legalább annyit nyom a latban, mint az adott bor tanninszintje. Ezért aztán rendezvénynaptárunk már most tele van a személyes találkozás semmihez sem fogható élményét
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
borkóstolás
2021: újbor háromféle időben
2021. december 20. hétfő
by Bakos Mónika
Márton-napja nemcsak a libatenyésztőknek és az éttermeknek, de a borászoknak is fontos dátum. Utóbbiak ugyanis ilyenkor mutatják be újboraikat. Azokat a még korántsem végleges ízvilágú tételeket, amelyek egyszerre képesek a bennük testet öltő munka révén a múltról, létezésük okán a jelenről és a magukban hordozott igéreten keresztül pedig a jövőről mesélni. Egy jó pohár újbor
- Published in Interjú
Tagged under:
borkóstolás
Debrői hárslevelű – a szmokingos bor
2021. november 24. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Így, novemberben visszanézve erre az esztendőre, kijelenthetjük, nem akármilyen év áll mögöttünk. Volt benne minden: a járvány miatti megszorításoktól a borversenyeken való sikeres szereplésünkön át a fennállásunk harmincéves évfordulójáig. Ez utóbbinak pedig egy palack jubileumi borral, az édes Debrői hárslevelűvel állítottunk emléket.
- Published in Borfogyasztás
Egri bikavér: a borok Mona Lisája
2021. november 08. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Ha nagyon őszinték akarunk lenni, el kell ismernünk, hogy a bikavér ügyében tulajdonképpen a szekszárdiak egy hajszállal beelőztek minket. Az ottani borászok ugyanis az Eger környékieknél egy picivel hamarabb palackozták először ezt a legendát, ám egri pályatársaik olyan marketinget kanyarítottak a bor mellé, hogy ma már elképzelhetetlen “állandó eposzi jelzője” nélkül említeni ezt a gyönyörű,
- Published in Borkészítés
LOT szám és csíkos címkék – hasznos tudnivalók borfogyasztóknak
2021. október 25. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A borfogyasztók többsége egy palackot kézbe véve leggyakrabban a bor színét, esetleg a címke dizájnját veszi szemügyre. Viszont csak a hardcore borkedvelőket villanyozza fel egy-egy borcímke hátoldala, pontosabban az azon található információk. Pedig ha tudjuk, hogy mi, mit jelent, talán az éppen kézben tartott bort is jobban fogjuk élvezni. Vagy éppen érteni.
- Published in Borfogyasztás
Narancsbor, a régi vágású újdonság
2021. október 18. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Európa északi vidékein hatalmas népszerűségnek örvend a narancsbor, aminek nevét mifelénk jószerével még csak most tanuljuk. Ez a borfajta, amit nehéz beskatulyázni és amelynek előállítás amolyan “grúz hungarikumnak” tekinthető. Ismerkedj meg ezzel az izgalmas borféleséggel! Hogy mitől lett ennyire felkapott a skandináv országokban, arra talán magyarázatul szolgálhat,
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
borkóstolás
Három bor, három karakter, Három grácia
2021. szeptember 06. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
2006 szőlészeti-borászati szempontból kiemelkedő esztendő volt. Ekkor jelent meg pincészetünk szortimentjében a Három grácia névre keresztelt borcsaládunk, amely ígéretes kezdeményezésnek indult, sikert aratott a vásárlók körében, ennek ellenére ma már nem található meg az üzletek polcain. De nem merült el teljesen a feledés homályában, olyannyira nem,
- Published in Borkészítés
Monsieur Malligand – az alkoholfok-mérés atyja
2021. július 19. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Ma már jószerével csak annyi található meg monsieur Malligandról, hogy XVIII. századi francia borász és feltaláló volt, akinek neve mértékegységként maradt fenn az utókornak. Ő hagyta ránk örökül az alkoholtartalom mérésérésénél mai napig használatos Malligand-fokot. Tisztelegjünk hát ezzel a cikkel a méltatlanul elfeledett francia úriember előtt. Az alkoholos italok etil-alkohol tartalmát térfogat- illetve tömegszázalékban fejezzük
- Published in Borfogyasztás
- 1
- 2