Aszály: Add már uram az esőt!
2022. augusztus 25. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Amikor ezt a bejegyzést elkezdtem, odakinn 40 fok perzselte a leveleket és minden élőlény a túléléséért küzdött. Az augusztusi pokolban csekély vigasznak tűnt, hogy máskor is volt már a mostanihoz hasonló aszály. A szőlőtermesztők száz évvel ezelőtt – gyanítom – hozzánk hasonlóan ugyanígy fohászkodtak az esőért és találgatták, hogy mi marad a termésből. A hazánkban
- Published in Borkészítés
Merre tovább szőlészet-borászat?
2021. december 08. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Még egy hónapja sincs, hogy házigazdaként vendégül láttuk az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Magyar Borok Háza Alapítvány által szervezett Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel megrendezett konferencia résztvevőit. A témában érintettként az aggodalmakat jól ismerjük, így érdeklődéssel vártuk, hogy a feladatainkról és a megoldásokról is hallhassunk.
- Published in Borkészítés
Klímaváltozás – átalakulóban a szőlészet, borászat?
2021. április 19. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A klímaváltozás már nem a közeli, vagy távoli jövő egyik jelensége, átéljük, saját bőrünkön tapasztaljuk a mindennapjainkban. Múlt héten egyik nap még 20 fok volt, a következőn havazott, aztán jött az őrült szél és persze a hajnali fagyok. Egyre szélsőségesebbé válik az időjárás. Ez természetesen hatással van ránk, szőlészekre, borászokra is. Most még élvezzük a
- Published in Borkészítés
Szüret 2020-ban: főpróba helyett finálé
2020. augusztus 14. péntek
by Farkasné Varsányi Katalin
Utolsó bejegyzésemhez érkeztem itt a blogon – már ami a hónapok teendőit – illeti. Jól el is terveztem, hogy az augusztusról majd úgy írok, mint a nagy finálé – a szüret – előtti főpróbáról, amikor már minden a helyén van, és startra készen állunk metszőollóval a kezünkben. Ám, a legnagyobb rendező, az élet másként rendelte a dolgokat...
- Published in Szeptembertől szeptemberig
Fröccs kiskáté
2020. július 20. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Szögezzük le mindjárt az elején: kólával felütni a jó bort szentségtörés! Mert a kóla savai, íz- és illatanyagai épp azt lúgozzák ki, ami a jó bort jó borrá teszi. Ellenben szódával hígítani, szaknyelven szólva: fröccs alapanyagnak használni, az más! Hiánypótló fröccs kiskáténkban most összeszedtünk mindent, amit az ideális hozzávalókról és úgy általában, ezen hagyományos nyári,
- Published in Borfogyasztás
A szőlészet területén nincs vakáció
2020. július 08. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Júliust mutat a naptár. Persze, nem kell ahhoz kalendárium, hogy betájoljuk, milyen évszak van, egy szőlészet minden apró részlete erről árulkodik: a harminc fok feletti hőmérsékletek és a buja, hosszú hajtásokat ringató szőlőültetvény épp elég pontos jelzést ad erről egy szőlész-borásznak. Ilyentájban mások már javában a nyaralás előtti készülődés hajrájában vannak. A szőlő azonban nem
- Published in Szeptembertől szeptemberig
A szőlész munkanaplója Szent Iván havában
2020. június 08. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Annyiszor hallottuk már az utóbbi hetekben-hónapokban, hogy a koronavírusnak köszönhetően kifordult sarkaiból a világ. Nekünk, borászoknak privát szerencsénk, hogy ebben a nagy felfordulásban is akad, ami állandó, jelesül a szőlész munkanaplója. A szőlő ugyanis többé-kevésbé ugyanahhoz a forgatókönyvhöz igazodik, akár van vírus, akár nincs.
- Published in Szeptembertől szeptemberig
Szeptembertől szeptemberig a szőlőben
2019. szeptember 23. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Metamorfózis a pince mélyében Amikor egy üveg bort kinyitunk, sokan gondolják azt, hogy egy nagyjából egyhónapos munka eredményét ízlelik meg. Pedig az igazság az, hogy a bor története nem a szürettel, hanem sokkal, de sokkal előbb kezdődik. Most induló sorozatunkban egy teljes esztendőn át kísérjük figyelemmel a szőlészeti munkákat, bemutatva a rivaldafényes és a leginkább
- Published in Szeptembertől szeptemberig
Lizák Gábor, a Varsányi pincészet szőlésze válaszol
2017. november 09. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Mi borkedvelők tudjuk, hogy a jó bor nem „csak úgy lesz” a palackban – a jó bor gondos és szorgos kezek munkájával születik, melynek első állomása a szőlőművelés. Már jócskán benne vagyunk a szezonban, épp ezért számtalan esemény történt már kint a szőlőben. Erről kérdeztük meg szőlészeti vezetőnket, Lizák Gábort egy interjúban, hisz első kézből
- Published in Interjú, Borkészítés
Tagged under:
szőlészet