állati
Negyven-ötven évvel ezelőtt még talán nem is hallottunk a vegetarianizmusról, mára viszont polgárjogot nyert a gondolkodásban. Sőt, ahogy várható, megjelentek a filozófiával átitatott életstílus különböző irányzatai is, például a sokkal szigorúbb elveket követő vegán életmód. Mindkét szemlélet az állatok és a környezet jótétét, valamint az egészséget helyezi előtérbe. A környezettudatos, élhető világ csúcsára mégis a
dresszkód
Ha a cím alapján azt hiszi Kedves Olvasóm, hogy jelen blogbejegyzésünkben majd arról fogok értekezni, hogy mondjuk egy jóféle Grand Selection Debrői Hárslevelű Superior elfogyasztásához zsakettet illik húzni, ki kell, hogy ábrándítsam. Távol áll tőlem a sznobizmus. Ám, megfordítva már sokkal közelebb járunk az igazsághoz. Azaz a szmokingos/nagyestélyis események megkövetelik, hogy a borok tekintetében is
fröccs
A szóbeszéd szerint az eszkimóknak legalább ötven szavuk a hóra. A Kanadában élő nunaviknak például 53, a szibériai jupiknak pedig 40 darabos szókészletük van a téli csapadék különféle halmazállapotaira és a hóval kapcsolatos helyzetekre. Nos, azt kell mondanunk, hogy az jó öreg bálna- és fókavadászok a kanyarban sincsenek hozzánk képest. Mivel a bor + szódavíz
Tagged under:
egri bikavér
Hogy hogyan építhetünk fel egy márkát, arról könyvtárnyi marketing könyv íródott már. Azzal viszont, hogy hogyan lehet néhány évtized alatt szorgos munkával hazavágni jól felépített brandünket, értelemszerűen már kevesebb tanulmány foglalkozik. Ha egyszer valaki mégis megírná ezt a fordított marketing tananyagot, abban egészen biztosan bérelt helye lenne az Egri bikavér történetének. Pontosabban az ikonikus bor
Tagged under:
pizza
A világ legnépszerűbb gyorsétele a pizza. Pont. Ezt nem mi állítjuk, hanem az a 2021-es, a világ minden tájára kiterjedő felmérés, ami ezt a végső konklúziót hozta. Ha pedig így van, akkor itt az ideje, hogy ne elégedjünk meg az isteni vékony vagy vastag tésztás étel okozta kulináris örömökkel, és megnézzük, melyik pizza, milyen típusú
Tagged under: ,
szerelem
Ha egy hír azzal a felütéssel kezdődik, hogy “brit kutatók…”, szinte biztosak lehetünk abban, hogy valami szórakoztató következik. Mert bizony – legalábbis a napi szintek hírére beszűrődő – információk között gyakran olyan kutatásokról értesülünk, amelyeknek gyakorlati haszna a nulla felé konvergál. Kétségtelen, hogy a tudomány mindent – főként a nehezen megfogható dolgokat – szeretne befogni,
Tagged under: ,
Borkóstolók alkalmával többen kérdezik tőlem: hogyan tudnám egyszerűen elmagyarázni, (az árat leszámítva) mi a különbség pincészetünk Grand borai és Family családunk tagjai között? Most persze “borászkodhatnék” és dobálózhatnék savgerincekkel, tannin szintekkel és egyéb tankönyvízű szakszavakkal, de talán közérthetőbb leszek, ha azt mondom: életünkben a Grandok az ünnepek, Family családunk tagjai pedig a hétköznapok. Aztán gyorsan
bor ára
Szögezzük le az elején, hogy minden valamirevaló bor (megengedve, hogy létezik alma- és egyéb gyümölcsbor is!) szőlőből készül. Ha pedig így van, akkor elgondolkodtató, hogy vajon mi okozhatja az egyes borospalackok közötti árkülönbséget? Most ezt a ritkán tárgyalt apróbetűs részt járjuk körül a ránk jellemző őszinteséggel. Az gondolom, egyértelmű, hogy amiből sok van, annak az
Tedwira (Marokkó), bakshish (Albánia), napojnica (Horvátország), spropitné (Cseh Köztársaság), drikkepenge (Dánia), jootraha (Észtország), pourboires (Franciaország), Trinkgeld (Németország), la mancia (Olaszország), fooi (Hollandia), propina (Spanyolország) Amilyen sokszínű (és ízű) a bor aszerint, hogy mely tájegységekről származik, olyan sokféle elnevezést használhatunk a borravalóra attól függően, hogy mely országban járunk épp.  Bizonyára a legtöbben adtunk már efféle kiegészítő
Irsai Olivér
Az 1930-ban nemesített Irsai Olivér szőlőfajta (és persze az abból készült bor) nevének eredetéről számos városi legenda kering. Van olyan, ami szerint Irsai Olivér egy mesebeli alak volt, míg egy másik szerint egy borkereskedő a saját nevére keresztelte az ominózus borfajtát. Bár mindkettő érdekes történet, valójában a szőlőt nemesítő Kocsis Pál egy barátja iránti tiszteletből
Tagged under: ,
TOP