Így, novemberben visszanézve erre az esztendőre, kijelenthetjük, nem akármilyen év áll mögöttünk. Volt benne minden: a járvány miatti megszorításoktól a borversenyeken való sikeres szereplésünkön át a fennállásunk harmincéves évfordulójáig. Ez utóbbinak pedig egy palack jubileumi borral, az édes Debrői hárslevelűvel állítottunk emléket.
Akkor, amikor eldöntöttük, hogy mi mással, mint egy palack erre az alkalomra készített borral emlékezünk meg erről a számunkra fontos évfordulóról, úgy éreztük, három borfajta jöhet számításba: az Olaszrizling, a Debrői hárslevelű és a Rozé.
Az üdítő másság dicsérete
Mindhárom bor különleges helyet foglal el az életünkben és nemcsak azért, mert mindegyikkel szép sikereket értünk már el. Sokkal inkább azért, mert ezek – rácáfolva az “Eger környéke a vörösborok hazája” tételmondatra – (szó szerint) üdítő másságukkal jól megkülönböztethetőek versenytársaiktól. És mert valahogy ezek nagyon közel állnak hozzánk.
Különleges fehér és rozé borainkért első sorban a Verpelét környéki klímának kell köszönetet mondanunk.
A kissé hűvösebb, északi területek ugyanis kiváló termőterületet biztosítanak a fehér szőlőfajtáknak: az olaszrizlingnek, a leánykának, a hárslevelűnek vagy a muscat ottonelnek. Borászati szempontból pedig plusz érvet jelent, hogy a hozzánk közelálló reduktív technológia is a fehérboroknak kedvez.
Melyiket a három közül?
Azt már kezdettől tudtuk, hogy a kerek évfordulóra készülő borunk e három favoritunk közül kerül majd ki, de azt,
hogy pontosan melyikre esik majd a választásunk, a 2019-es szüret, pontosabban a hárslevelű-termés minősége döntötte el.
Már ekkor látszott ugyanis, – micsoda pompás képzavar egy ízzel, illattal teli bor esetén! – hogy itt valami különleges van születőben!
A Janus-arcú káposztás tészta
A hárslevelű egyébként most is igazolta Janus-arcúságát, hiszen ugyanabból az szőlőből tetszés szerint száraz és édesbor is készíthető. Pont úgy – bármilyen szentségtörés is ez egy ilyen kiváló bor esetében! –, mint ahogyan a káposztástészta is fogyasztható cukrosan vagy sósan, jó sok borssal.
Pasztellszínű Debrői hárslevelű
Esetünkben a magas cukortartalmú alapanyag, amely semmilyen utólagos pótlást nem kívánt, szinte kijelölte számunkra azt, hogy ebből egy kiemelkedő desszertbor készüljön.
A fahordós érlelés pedig gyönyörűen kidoborította a hárslevelű amúgy “pasztellben játszó” jellemzőit: a hársfamézes, vaníliás, almás, barackos jegyeket. Így, leírva valami könnyed borra asszocilhatnánk, pedig jubileumi borunk nem egy palackozott kölnivíz! Magas cukortartalmánál fogva igen izmos alkoholfokkal bír, úgyhogy csak óvatosan vele!
“Ez a bor mi vagyunk!”
A magas alkoholfok, a “kerek íz”, az alkalom (és az ehhez igazított, elegáns csomagolás) , aminek apropóján megszületett egyben azt is jelenti, hogy
ez az exkluzív bor kifejezetten az ünnepi alkalmak méltó kísérője.
Emiatt kapott helyet karácsonyi bor összeállításunkban is. Meg persze azért, mert abszolút egyetértünk azokkal a fogyasztói visszajelzésekkel, amelyek azt mondják: “Ez a bor tényleg mi vagyunk.”