Vegyészkedjünk! – A szerelem és a bor kémiája
2023. április 26. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Ha egy hír azzal a felütéssel kezdődik, hogy “brit kutatók…”, szinte biztosak lehetünk abban, hogy valami szórakoztató következik. Mert bizony – legalábbis a napi szintek hírére beszűrődő – információk között gyakran olyan kutatásokról értesülünk, amelyeknek gyakorlati haszna a nulla felé konvergál. Kétségtelen, hogy a tudomány mindent – főként a nehezen megfogható dolgokat – szeretne befogni,
- Published in Borkészítés
Terroir: azaz a (boros)palackba zárt hely szelleme
2022. május 05. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Ahogy nincs két tökéletesen egyforma ember a világon, úgy a különböző borvidékekről származó borok is eltérő karakterűek. Sokan, sokszor próbáltak már ugyanolyan szőlőből, ugyanolyan technológiával ugyanolyan bort előállítani, és nem hiszem, hogy újdonságot mondok azzal, ha elárulom: sikertelenül. Hogy mi teszi utánozhatatlanul egyedivé az egyes borvidékek tételeit...
- Published in Borkészítés
Tradicionális kontra modern borkészítés – nem jobb vagy rosszabb, csak más!
2022. január 05. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
6000 éve készít az ember bort. A történelmi távlatokban kevésnek, ám az emberi léptékhez viszonyítva elképesztően hosszúnak tekinthető idő alatt folyamatosan csiszolódott, tökéletesedett a technológia. Az utóbbi 20-30 évben pedig a tradicionális mellett megjelent egy újfajta irányzat, a reduktív technológia.
- Published in Borkészítés
Farkas Gedeonnal a romantikától a szundi gombon át a tízéves tervig
2021. július 04. vasárnap
by Bakos Mónika
Farkas Gedeonnal, a Varsányi Pincészet ügyvezetőjével, korábbi kereskedelmi vezetőjével interjút készíteni olyan, mint kétszer egymás után jegyet váltani a világ legveszélyesebb hullámvasútjára. Kevés szórakoztatóbb, derűsebb embert ismerek nála, de esetében a kedélyes viccelődés csak a felszín, egy pillanat alatt elképesztően komoly, mélyenszántó témákra vált. Így aztán a vele való beszélgetés során a romantika, a négyesre
- Published in Interjú
Varsányi Katalin: a szőlőtől a marketingig mindenbe belekóstoltam
2021. június 01. kedd
by Bakos Mónika
Gyerekkorában a végtelennek tűnő szőlődombokon biciklizett. Ismert mindenkit, aki a szőlőföldeken dolgozott. De nem csak külső szemlélő volt. Édesapja őt (és testvéreit) is bevonta a munkákba. Az a pillanat azonban, amikor végleg eljegyezte magát a szőlészet-borászattal csak később következett el. Varsányi Katalinnal, a Varsányi Pincészet marketing vezetőjével beszélgettünk – a régi ismeretségre való tekintettel tegeződve.
- Published in Interjú
Varsányi Lajos 45 éve a főnököm!
2021. március 05. péntek
by Farkasné Varsányi Katalin
Akit mindenki csak a becenevén szólít, arról teljes biztonsággal kijelenthető, hogy szeretik az emberek. Erre maga Sipeki Sándorné, a Vinotéka egykori háziasszonya az élő bizonyíték, hiszen őt Verpelét-szerte mindenki – hol tegeződve, hol magázódva – Gizikének szólítja. Nem is csoda, hiszen ő a 30 éves munkaviszonyával alaptagnak, az állandóság mértékegységének számít a Varsányi Pincészetnél. Már
- Published in Interjú
A szőlész munkanaplója Szent Iván havában
2020. június 08. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Annyiszor hallottuk már az utóbbi hetekben-hónapokban, hogy a koronavírusnak köszönhetően kifordult sarkaiból a világ. Nekünk, borászoknak privát szerencsénk, hogy ebben a nagy felfordulásban is akad, ami állandó, jelesül a szőlész munkanaplója. A szőlő ugyanis többé-kevésbé ugyanahhoz a forgatókönyvhöz igazodik, akár van vírus, akár nincs.
- Published in Szeptembertől szeptemberig
A muskátli az ablakba való, nem a borba!
2019. szeptember 16. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A laikusok szerint kétféle bor van: a jó meg a rossz. Szerintünk, borászok szerint a téma azért ennél egy picit szofisztikáltabb. Jelen cikkünkben annak járunk utána, hogy a kóstolás terén kevésbé rutinos fogyasztó honnan ismeri fel a minőségi borokat és mikor kell gyanakodnia, hogy lőrével kínálták meg? Ennek meghatározásához három tulajdonság ad támpontot: a szín,
- Published in Borfogyasztás