Borászként sosem gondoltam volna, hogy valaha nyelvészettel fogok foglalkozni, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mitől “száraz” a száraz bor. Ahogy várható, a dolognak számos lehetséges magyarázata van, így annak eldöntését, hogy melyik lehet az egyetlen, igaz megoldás, Önökre bízom.
A szakmai fogalomtár a száraz bor címszó alatt ezt tartalmazza: a bor cukortartalma kevesebb mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Képzavar?
Eddig rendben is vagyunk, de ha a cukrosabb, szó szerint édesebb borokat “édes” jelzővel illetjük,
a kisebb cukortartalmú, savanyúbb borokat miért pont “száraznak” és miért nem “savanyúnak” hívjuk?
Finom kis képzavar, de ez a téma már csak ilyen, jelen esetben ugyanis akárhogyan is nézzük, de mégiscsak egy folyadékot illetünk a “száraz” jelzővel.
Könyvtárból a borászatba
A magyarázatot – legalábbis az egyik lehetséges magyarázatot – nem a szőlészet-borászat, hanem az irodalom adja meg nekünk. Egy XIII. századi francia költő, színműíró, név szerint Jean Bodel egyik munkájában száraz bort (vin sec) említ. Ez a kifejezés aztán hamarosan polgárjogot nyert, legalábbis Moliére hazájában.
Nem savanyú! – Száraz!
Érdekes megfigyelni, hogy számos nyelvben az édes bor ellentéte nem a savanyú, fanyar, hanem a “száraz” bor.
Vagyis a bor szárazsága leginkább a cukormentességet hivatott jelölni.
(Ha ilyen bort vásárolnánk külföldön, keressük a címkén a dry, a sec, a secco, a trocken jelzőket). Ezzel szemben olyannyira vigyázni kell a “savanyú bor” kifejezéssel, hogy azt ma már kifejezetten pejoratív értelemben, az ecetes, túlerjedt borokra használjuk.
Száraz bor vagy a fából vaskarika
Vizsgálódásunkat tovább folytatva, ha az ízek és az ízlelés oldaláról közelítjük meg a kérdést, talán közelebb kerülünk a megoldáshoz. A száraz bor fogyasztása során valóban szárazságérzet alakulhat ki a szájpadláson.
Az érzést a borban fellelhető tanninok (csersavak) számlájára kell írnunk, amelyek kis mértékben szájösszehúzó, nagy mennyiségben viszont kifejezetten nedvesség elvonó hatásúak.
De bármi is okozza a szájszárazságot, az elnevezés kézenfekvő. Úgy tűnik, az érzés egyáltalán nem kellemetlen, lévén a száraz borok a világon mindenütt kedveltek, mert valamiért szeretjük a fából vaskarikát, pontosabban ezt az isteni, száraz folyadékot.