Január a szőlőben
Ahogy elérkezünk az új évbe, a szőlész és a borász élete egyszerűbbé válik. De azért a teljes tétlenség egyikőjüket se fenyegeti! A tennivalók csökkennek ugyan, de a szabadban és a pince mélyén is marad még néhány fontos művelet, melyek már az idei év és évjárat sikerét készítik elő. Pihen a szőlő, folynak még a metszések vagy esetleg már a végükhöz közelítenek.
Tagged under: , , , ,
pohár
Megvan az a kép, amikor a Downton Abbey nyitójelenetében Mr. Carson vonalzóval méregeti ki a tányérok, evőeszközök és a pohár közti ideális távolságot? Nos, ha otthon az ünnepi vacsora asztalnál nincs is szükség ilyen fajta precizitásra, azért a terítés etikettjével – pláne, ha vendégeket is várunk! – nem árt, ha tisztában vagyunk. Gyorstalpalónkon ehhez adunk
borválasztás
A borfogyasztás és a zenehallgatás kapcsolata réges régóta foglalkoztatja az embereket – a kutatókat legalábbis mindenképpen, hiszen rengeteg különböző kísérletet végeztek, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolható az emberek választása egy étteremben, pincészetben vagy akár a szupermarketben. Az biztos, hogy a borfogyasztásnál a körülmények is meghatározóak, ennek pedig kulcsfontosságú eleme a zene is. Borválasztás során ugyanúgy befolyásol
vörösbor
Az év végével közeledik az örök dilemma is: milyen ajándékkal lepjük meg kevéssé ismert kollégánkat vagy nagyon távoli rokonainkat? A vörösbor és a csokoládé mindig jó választás lehet, mi pedig mutatunk néhány ötletet, hogyan gyúrjunk belőlük – néha szó szerint – különleges bonbonokat  Ezek az édességek egyediek, hiszen magunk készítjük, ráadásul jól tűrik a strapát,
Tagged under: ,
Cabernet Sauvignon
A világ egyik legismertebb és legelterjedtebb szőlőfajtája a cabernet sauvignon, szinte mindenhol megtalálható Franciaországtól kezdve Kínán keresztül egészen az Egyesült Államokig. Elterjedtsége és ismertsége miatt sokan gondolhatják, hogy már mindent tudnak róla. Pedig a tanninokon és ízjegyeken túl történetében felbukkan egy kalandos életű magyar gróf, kötődik hozzá egy igazi városi legenda, de még Jimi Hendrixet
Tagged under:
grillszezon
Mintha a hidegebb idő beköszöntével megváltozna az ízlésünk is: a könnyebb ételek és italok helyett előtérbe kerülnek a tartalmasabb, dúsabb fogások, testesebb borok. Érdekes módon ilyenkor elfeledkezünk a grillezésről is. Pedig az egyre csípősebb időben miért is ne eshetne jól a grill körül melegedni, amíg várjuk, hogy elkészüljön a vacsora? Az őszi grillszezon itala pedig
Tagged under:
pezsgő
A 80-as években a rOtring meghódította a hazai írószer boltokat, innentől kezdve pedig minden mechanikus ceruzát – gyártótól és márkától függetlenül – rOtringnak (a beszédhibásak gyakran rotlingnak) neveztünk. Hasonló “köznevesülésen” esett át Champagne is, ami eredendően egy franciaországi borrégiót jelöl, de amely végül az e helyhez köthető világhírű pezsgőről híresült el. Nem véletlen, hogy ma
Tagged under:
borfogyasztás
„Na de mit adtak nekünk a rómaiak?!” – a klasszikus kérdésre az egyik válasz az, hogy a szőlőtermesztést és a borfogyasztást. Ha nem is mindenhova a rómaiak vitték el ezt a szokást, az biztos, hogy Európában a borfogyasztásnak is megvan a maga múltja, történelme és kultúrája. Léteznek ugyan klasszikusan borfogyasztó nemzetnek tartott országok, azonban a
Tagged under:
palack

Árulkodó palack

A bor fogyasztása olyan élvezet, ami egyszerre hat szinte minden érzékünkre. Az ízek, illatok, zamatok mellett hangsúlyos szerepet kap a látvány is, a bor színe, a párás üveg látványa mind hozzátartoznak az élményhez. Abba viszont talán nem gondolunk bele, amikor kibontunk egy palack bort, hogy magának az üvegnek is van funkciója és esztétikai értéke is,
tolerancia
A 444! információi szerint a zéró tolerancia bevezetésének évében, 2008-ban 2177 ittas vezető okozott balesetet, 2022-ben viszont ez a szám 1192-re csökkent. A tendencia örvendetes, ám még a tiltás ellenére is, csak idén márciusig 188 esetben vonultak a rendőrök ittas sofőrök miatti balesethez. Más országok szabályozása viszont jóval megengedőbb és azok lennének a hazai borászatok
TOP