Grillszezon ősszel? Miért ne!
2023. október 25. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Mintha a hidegebb idő beköszöntével megváltozna az ízlésünk is: a könnyebb ételek és italok helyett előtérbe kerülnek a tartalmasabb, dúsabb fogások, testesebb borok. Érdekes módon ilyenkor elfeledkezünk a grillezésről is. Pedig az egyre csípősebb időben miért is ne eshetne jól a grill körül melegedni, amíg várjuk, hogy elkészüljön a vacsora? Az őszi grillszezon itala pedig
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
vörösbor
Fűszerek: az egri bornak nincs párja?
2022. május 31. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
De bizony van! Még akkor is, ha legutóbbi blogbejegyzésünkben azt írtuk, hogy minden borvidéknek – így az egrinek is – megvan a maga egyedi ízvilágú bora. Ahhoz azonban, hogy a különböző borrégiók, tájegységek boraihoz tökéletes illeszkedő párt megtaláljuk, nem a pincében, hanem a konyhában kell szétnéznünk, a fűszerek körnéykén. Most ezt tesszük. Cikkek tucatjai foglalkoznak
- Published in Borfogyasztás
Ízlik vagy nem ízlik? – borkóstolás 1×1
2022. február 08. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
A laikusok számára kétféle bor létezik: a jó és a rossz. Ezzel az örök igazsággal mi nem is nagyon szeretnénk vitatkozni, de azért a magunk részéről egy picit árnyalnánk a képet. Jelen bejegyezésünkben a borkóstolás rejtelmeibe avatjuk be az olvasót. Figyelem, a most következő információk önmagukban is érthetőek lesznek, de az elmélet gyakorlati tudnivalókkal való
- Published in Borfogyasztás
2021-ben tarolt a rozé, beerősítettek a vörösek és kilőttek az édesek
2022. január 21. péntek
by Farkasné Varsányi Katalin
Egy a minap megjelent cikk a sörösök és borosok között évtizedekkel ezelőtt húzott demarkációs vonalát rajzolja határozottabbra, hangsúlyozva, hogy lényegében a sör is tud éppolyan komplex ital lenni, mint a szőlőből készült alkohol párja. Nos, mi ebben a kérdésben nem tudunk és nem is akarunk igazságot tenni, de a 2021-es eladási statisztikánkat elnézve azt látjuk:
- Published in Borfogyasztás
Egri bikavér: a borok Mona Lisája
2021. november 08. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Ha nagyon őszinték akarunk lenni, el kell ismernünk, hogy a bikavér ügyében tulajdonképpen a szekszárdiak egy hajszállal beelőztek minket. Az ottani borászok ugyanis az Eger környékieknél egy picivel hamarabb palackozták először ezt a legendát, ám egri pályatársaik olyan marketinget kanyarítottak a bor mellé, hogy ma már elképzelhetetlen “állandó eposzi jelzője” nélkül említeni ezt a gyönyörű,
- Published in Borkészítés
LOT szám és csíkos címkék – hasznos tudnivalók borfogyasztóknak
2021. október 25. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A borfogyasztók többsége egy palackot kézbe véve leggyakrabban a bor színét, esetleg a címke dizájnját veszi szemügyre. Viszont csak a hardcore borkedvelőket villanyozza fel egy-egy borcímke hátoldala, pontosabban az azon található információk. Pedig ha tudjuk, hogy mi, mit jelent, talán az éppen kézben tartott bort is jobban fogjuk élvezni. Vagy éppen érteni.
- Published in Borfogyasztás
Fókuszban a borrégiók – Borutazások a borban utazókhoz
2021. szeptember 16. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
A hazai borrégiók állnak a Magyar Turisztikai Ügynökség őszi kampányának fókuszában. A belföldi turizmus és ezzel együtt a bortermő területek képviselői ezzel a kezdeményezéssel új lendületet kaphatnak, hiszen az ősz – már csak a szőlő és a szüret okán is – kiváló lehetőséget ad arra, hogy ellátogassunk kedvenc pincészetünkbe. A kampánnyal egyidőben megújult a bor.hu
- Published in Borfogyasztás
Három bor, három karakter, Három grácia
2021. szeptember 06. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
2006 szőlészeti-borászati szempontból kiemelkedő esztendő volt. Ekkor jelent meg pincészetünk szortimentjében a Három grácia névre keresztelt borcsaládunk, amely ígéretes kezdeményezésnek indult, sikert aratott a vásárlók körében, ennek ellenére ma már nem található meg az üzletek polcain. De nem merült el teljesen a feledés homályában, olyannyira nem,
- Published in Borkészítés
Kóstolásra fel! Gasztronómia és bortípusok
2021. május 17. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Egy finom bort? Egy ínycsiklandó vacsorát? Nem! Nem kell választani! Igyunk finom bort az ínycsiklandó vacsorához. De hogy mi illik mihez? Ez bizony már bonyolultabb kérdés. A vörös húshoz vörösbor, a fehérhez fehér elv ugyan igaz, de ennél már sokkal árnyaltabb a kép. Merüljünk el az ízlelés és a bor-ételpárosítás rejtelmeiben! Ízlelőbimbókat felkészíteni – górcső
- Published in Borfogyasztás
Forralt bor: a tényektől a legendákig
2020. december 08. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
Nem mondok azzal túl nagy újdonságot, hogy minél hidegebb az idő, annál jobban vágyunk valami testet-lelket felmelegítő italra. Ezt fedezték fel sok-sok évvel ezelőtt, amikor hiánypótló megoldásként a mínuszokra való tekintettel eleink feltalálták a forralt bort. Áldassék érte az innovátor neve! Ha az idei karácsonyi vásárok elmaradása okán erős hiányérzetünk támad, a forralt bort otthon
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
vörösbor