Kabáthoz a gombot, pizzához a bort!
2023. május 16. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
A világ legnépszerűbb gyorsétele a pizza. Pont. Ezt nem mi állítjuk, hanem az a 2021-es, a világ minden tájára kiterjedő felmérés, ami ezt a végső konklúziót hozta. Ha pedig így van, akkor itt az ideje, hogy ne elégedjünk meg az isteni vékony vagy vastag tésztás étel okozta kulináris örömökkel, és megnézzük, melyik pizza, milyen típusú
- Published in Borfogyasztás
A koccintás története: Egészségedre! Tchin-tchin! Prost! Na zdraví!
2022. október 25. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
Kedvező csillagállás esetén, vagyis, ha együtt van a Jó társaság, a Jó hangulat és persze a Jó bor, nem kell sokat várni a koccintásra. Ilyenkor – az illemtani szabályoknak megfelelően – egymás szemébe nézve finoman összeérintjük poharunkat és azt mondjuk: Egészségedre! De miért koccintunk? Pontosabban miért éppen a koccintás előzi meg a borfogyasztást és miért
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
borkóstoló
Tényleg “száraz” a száraz bor?
2022. április 13. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Borászként sosem gondoltam volna, hogy valaha nyelvészettel fogok foglalkozni, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mitől “száraz” a száraz bor. Ahogy várható, a dolognak számos lehetséges magyarázata van, így annak eldöntését, hogy melyik lehet az egyetlen, igaz megoldás, Önökre bízom. A szakmai fogalomtár a száraz bor címszó alatt ezt tartalmazza: a bor cukortartalma kevesebb
- Published in Borfogyasztás
Egri csillaglesen
2022. március 03. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Jin és jang. Nappal és éjszaka. Tél és nyár. – Ellentétpárok, amelyek éppen ellentétes mivoltukból adódóan gyönyörűen kiegészítik egymást. Talán valami ilyesmi filozófia mentén születhetett meg tizenegy évvel ezelőtt az Egri csillag gondolata az egri borásztársadalomban. Hogy a dolog azóta jócskán túlnőtt az elméleten, azt a márciusban és áprilisban e kitűnő bornak szentelt rendezvények is
- Published in Borfogyasztás
Ízlik vagy nem ízlik? – borkóstolás 1×1
2022. február 08. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
A laikusok számára kétféle bor létezik: a jó és a rossz. Ezzel az örök igazsággal mi nem is nagyon szeretnénk vitatkozni, de azért a magunk részéről egy picit árnyalnánk a képet. Jelen bejegyezésünkben a borkóstolás rejtelmeibe avatjuk be az olvasót. Figyelem, a most következő információk önmagukban is érthetőek lesznek, de az elmélet gyakorlati tudnivalókkal való
- Published in Borfogyasztás
Az online borkóstolók etikettje
2021. március 22. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Gyerekkoromban rongyosra olvastam Fejér István Tudni illik, hogy mi illik című könyvét. A ragyogó humorral megírt viselkedési szabálygyűjtemény az offline világban tökéletes útmutató volt. Azóta sok minden változott, napjainkra pedig ez hatványozottan igaz. Azt hiszem, nagyon időszerű lenne, az online világ – és benne az online borkóstolók – illemkódexét is kiadni. Először is tisztázzuk, mit
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
borkóstoló