Ha nagyon őszinték akarunk lenni, el kell ismernünk, hogy a bikavér ügyében tulajdonképpen a szekszárdiak egy hajszállal beelőztek minket. Az ottani borászok ugyanis az Eger környékieknél egy picivel hamarabb palackozták először ezt a legendát, ám egri pályatársaik olyan marketinget kanyarítottak a bor mellé, hogy ma már elképzelhetetlen “állandó eposzi jelzője” nélkül említeni ezt a gyönyörű, testes vörösbort, az Egri bikavért.
Ha létezik bor, aminek története, mi több, legendája van, az az Egri bikavér. Így nem is volt kérdés, hogy az Egri Borműhely legutóbbi kóstolóján mi is megmutassuk, mi hogyan készítjük ezt a borfajtát.
Bikavér a Cinege-dűlőből
Superior bikavérünk pincészetünk egyik büszkesége. Az alapanyagát biztosító Kékfrankos, Blauburger, Cabernet sauvignon és Cabernet franc fajtákat ugyanis szőlészetünk legértékesebb területén, a Cinege dűlőben termesztjük, így esetünkben lényegében dűlőszelektált borról beszélhetünk.
Különös házasítás
Az alapanyag igen fontos összetevője a kiváló bornak, ám cseppet sem kevésbé lényeges része az a “vegyészkedés” sem, aminek eredményeképp megszületik a bikavér.
Míg korábban az volt a szokás, hogy az egyes szőlőfajtákat egyszerre tették az érlelő kádakba, ez a gyakorlat mára lényegében kikopott.
Ennek legfőbb magyarázata, az eltérő fajták eltérő érési idejében keresendő, no meg abban, hogy így megnő a nemkívánatos aromaanyagok megjelenésének kockázata.
A technológia tehát sokat finomodott az évek során. Napjainkban a négy féle szőlőből négyféle fajtabort készítünk. Tesszük ezt azért, mert a fajtaborok így tudják leginkább megmutatni saját karakterüket, és így könnyebb a házasítás során megtalálni az elképzelt ízvilágot.
Moszkvai történet
Bikavért készíteni tehát nem olyan nagy ördöngösség. A jó minőségű, igazán karakteres bikavér azonban szakértelmet kíván. Már csak azért is, mert egy időben az Egri Borvidék zászlóshajójaként számontartott bor sokat vesztett népszerűségéből.
A szovjet felvevőpiacra ugyanis boldog-boldogtalan megkérdőjelezhető minőségű bikavért szállított, ez pedig komolyan devalválta a bor nemzetközi megítélését.
A Szovjetúnió széthullása után aztán a borászatok új vásárlók felkutatásába és a márka újrapozícionálása kezdtek.
Az orosz piacon most is lenne kereslet a kimagasló minőségű Egri bikavérre, de azt a mennyiséget, amit ez az export megkívánna, a magyar termelők nem képesek előállítani. Maradnak tehát a kisebb volument igénylő megrendelők, akiket nívós borunkkal ki tudunk szolgálni.
A Mona Lisa és az Egri bikavér titka
A bikavér egy kicsit olyan, mint a Mona Lisa. Mindenki előtt ismert, mégis rejtelmes. Sokan próbálták megfejteni az erős, határozott karakterű bor titkát, hogy mitől olyan különleges ez az egészen mély gránátvörös, galambvér vagy rubin színű nedű. Mi teszi ennyire ellenállhatatlanná: tán’ szikár savassága vagy a komolyságot gyümölcsös felhanggal oldó aromája?
Arisztokratikus vörös
Nos, erre nincs egzakt válasz. A bikavér megtartja magának titkait. Csak annyi biztos, hogy ebből a borból szentségtörés fröccsöt készíteni.
De, nem is erre való, sokkal inkább az egész estés beszélgetésekhez ad megfelelő keretet.
Igazi arisztokratához méltóan az Egri bikavér megköveteli, hogy fogyasztásának adjuk meg a módját, ezért elsősorban a sokfogásos ünnepi vacsorák, ebédek elmaradhatatlan kiegészítője.
Hogy karácsonykor Ön vagy az Ön által megajándékozottak is kedvenc italukkal koccinthassanak, ajándékcsomagunkba is is tettünk egyet a legszebb Egri bikavér Superiorunkból.