A borfogyasztók többsége egy palackot kézbe véve leggyakrabban a bor színét, esetleg a címke dizájnját veszi szemügyre. Viszont csak a hardcore borkedvelőket villanyozza fel egy-egy borcímke hátoldala, pontosabban az azon található információk. Pedig ha tudjuk, hogy mi, mit jelent, talán az éppen kézben tartott bort is jobban fogjuk élvezni. Vagy éppen érteni.
LOT – nem lengyel légitársaság, hanem valami más
A LOT szám (hivatalos nevén gyártási tételszám) esetünkben azon borokat jelöli, amelyeket adott időben, azonos eljárással készítettünk és palackoztunk, így tulajdonságaik is megegyeznek.
Mivel csak arra vonatkozólag rendelkezik a jogszabály, hogy kötelező a LOT kódot feltüntetni a palackjainkon, de azt már nem köti meg, hogy pontosan milyen formában tegyük ezt, sok más borászathoz hasonlóan mi is egy nagy L-el, az évszám utolsó két jegyével és a palackozás napjával jelöljük. A gyakorlatban tehát az L 21 265 azt jelenti, hogy az adott tételt 2021. 265. napján – azaz 2021. szeptember 22-én palackozták.
Az egyszerű időpont rögzítésen túl persze gyakorlatiasabb okai vannak a LOT szám használatának. Első sorban minőségi problémák esetén segít sokat “visszafejteni” a bor történetét. Ugyanis minden palackozásnál félreteszünk az adott borból, ezáltal a folyamat során vezetett dokumentációval együtt már nyomonkövethetővé válik, hogy gyártási vagy tárolási hiba okozta-e a problémát. (Fontos tudni, hogy itt valódi borhibákról van szó, a borászat területén teljesen elfogadott borkő kiválás után nem érdemes nyomozni.)
Ajándék bornak… nézd meg a LOT számát!
Ez a bürokratikusnak tűnő kód a mindennapi életben is hasznosnak bizonyul.
Például akkor, ha tudjuk, hogy bizonyos borfajtáknak mennyi időre van szükségük ahhoz, hogy a “legjobb formájukat” hozzák.
A legtöbb bor ugyanis a palackozással nem nyeri el végső állapotát. Sőt. A mozgatással, üvegbe töltéssel “szétesnek a savak”, az íz diszharmonikussá válik. Egy kis nyugalmi időszakot követően viszont az ízek ismét az adott fajtára jellemzően kerekké válnak. Persze, csak akkor, ha tudjuk, hogy a szóban forgó bort mikor palackozták és hogy fajtánként mennyi “relaxra” van szükségük a boroknak.
Relax…
A nyugalmi időszak – amíg nem mozgatjuk, nem bolygatjuk – függ az adott bor fajtájától, de a zárási technológiától is. Míg ugyanis a csavarzár megőrzi a pillanatnyi állapotot, addig a parafa- vagy az újrahasznosított dugós megoldás hagyja szellőzni a bort.
Nézzük tehát, hogy ha ajándékba kapunk egy frissen palackozott bort, meddig kell türelmesnek lennünk, míg megbonthatjuk azt! A leggyorsabban az Irsai Olivér regenerálódik, mindössze egy hét alatt összeállnak az ízei. A nagytestű fehér vagy vörösboroknál – mint mondjuk az Egri csillag, Egri bikavér, Hárslevelű – azonban akár egy hónapra is szükség van, hogy “megnyugodjanak”.
Beskáláztunk
A blog elején szót ejtettünk a borcímkéről is. Egyértelmű, hogy ennek az információ közvetítő funkción túl esztétikai szerep is jut. Node, hogyan oldható meg az, hogy a dizájn ne öncélú legyen, hanem közben hasznos tudnivalókat is tartalmazzon?
Például úgy, hogy a címkéinken látható arany színű sávok azon túlmenően, hogy jól néznek ki a borok alap tulajdonságairól (szárazság, gyümölcstartalom, édesség) adnak információt.
A magyar borvidékek jellemzői alapján készített, szubjektív skálán 1-től 10-ig jelöltük azt, hogy az adott tulajdonság mennyire illik a palackban lévő borra, értelemszerűen a kezdőponttól a végpontig haladva egyre erőteljesebben van jelen a szóban forgó jegy.
Az élet sava borsa
A szárazsági vagy savassági skála nem meglepő módon azt mutatja meg, hogy mennyi borkősavat, almasavat illetve tannint tartalmaz a palack. A borkősav (az imént már említettük, hogy természetes módon jelen van a borban, kristályos kiválása sem tekinthető hibának) egy fontos alkotórésze a bornak. Ugyanígy az almasav is kihagyhatatlan alkotóelem, ám túlzott jelenléte karcossá teheti az italt. Szerencsére a szőlő érése folyamán az almasav idővel lebomlik és helyét a sokkal lágyabb, krémesebb ízvilágú tejsav veszi át.
A magas savtartalmú borok főleg a mészkőben gazdag talajszerkezetű borvidékekre jellemzőek (Etyek, Somló és Tokaj környéke). Pincészetünk borai nem túl karcosak, savtartalmuk 5-ös, 6-os.
Akik kifejezetten ezt az ízvilágot kedvelik, az Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon címszavakat keressék a címkén, ezek ugyanis garanciát jelentenek a kicsit magasabb savasságra.
All in one a szőlőben
A szőlővel kapcsolatban érthetően elfogult vagyok. Ennek egyik oka nyilvánvalóan az, hogy a szőlőből bor készíthető. A másik viszont szőlő rendkívüli sokoldalúsága, mivel szinte valamennyi zöldség és gyümölcs aromáját magában hordozza. Ebből aztán némi “alkímiával” – értsd megfelelő borászati technológiával – különböző ízvilágú akár barackos, málnás, epres borok állíthatók elő. Az, hogy ez mennyire sikerült a borásznak a “gyümölcsösségi skála” szemlélteti.
Az illatos, gyümölcsös ízű borok egyaránt lehetnek fehérek és vörösek. Utóbbiaknál – különösen, ha komoly, nagy testű borokról van szó, a fahordó is árnyalja az ízvilágot és némi csokoládéssággal színezi az összképet.
Ha illatos borra vágyunk, az Irsai Olivér és a Muskotály egészen biztosan jó választásnak bizonyul, de megfelelő technológia mellett a Portugieser, a Kékfrankos, a Merlot vagy akár a Cabernet Sauvignon is elénk boríthatja a kerti gyümölcsös kosarát.
Édes élet, édes borok
A borfogyasztók jó része meglehetős fenntartásokkal kezeli az édes borokat.
Pedig vinotékánkba gyakran térnek be azzal a kéréssel, hogy kifejezetten női, vagy éppen desszert bort kívánnak vásárolni.
Természetesen boltunkban szakértő személyzet segíti vásárlóinkat a megfelelő palack kiválasztásában, ám enélkül – legalábbis a Varsányi Pincészet borainak vonatkozásában – a címke adhat kellő támpontot a megfelelő ízkompozíció megtalálásához.
Borok – kizárólag édesszájúaknak
A borászat az édesség tekintetében négy kategóriát különböztet meg: száraz, félszáraz, félédes és édes. Vagyis aszerint osztályozza a borokat, hogy literenként hány gramm cukrot tartalmaznak.
Az édesszájúaknak Family sorozatunk Traminijét vagy Rosé Cuvée-nket ajánlom figyelmébe. Igaz, ezek sem sziruposan édesek, a skálánkon 6-os pontszámot érnek el. Aki ennél is édesebbre vágyik, egy hatputtonyos Tokaji Aszút bontson, az ugyanis akár a 9 vagy a 10 pontos értéket is megütheti.
Palackozott kiegyensúlyozottság
A Verpelét és környékén található szőlőtermő területek borai mindhárom tulajdonság tekintetében kiegyensúlyozottságot mutatnak. Boraink se nem túl savasak, se nem túl édesek (bár e tekintetben azért a kínálatunk szélesebb spektrumot mutat) és a gyümölcsösség is a középérték körül mozog. Vagyis mindenből annyi van bennük, amitől épp annyira zamatosak, kellemesen savasak és illatosak, amilyennek lenniük kell. Fogyasszátok őket egészséggel!