Kóstolásra fel! Gasztronómia és bortípusok
2021. május 17. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Egy finom bort? Egy ínycsiklandó vacsorát? Nem! Nem kell választani! Igyunk finom bort az ínycsiklandó vacsorához. De hogy mi illik mihez? Ez bizony már bonyolultabb kérdés. A vörös húshoz vörösbor, a fehérhez fehér elv ugyan igaz, de ennél már sokkal árnyaltabb a kép. Merüljünk el az ízlelés és a bor-ételpárosítás rejtelmeiben! Ízlelőbimbókat felkészíteni – górcső
- Published in Borfogyasztás
Dugóhúzó história – válasszuk ki az igazit!
2021. január 21. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Lobogó gyertyák, félhomány, halk zene, minőségi vörösbor – egy romantikus randi kellékei. Mindent tökéletesen előkészítünk, megérkezik a vágyott hölgy, már csak egy lépés van hátra: kibontani a bort. Nem tűnik nehéz feladatnak, ugyanakkor nem egyszer előfordul, hogy a dugó bent ragad, hiába húzzuk teljes erővel, nem akar megmozdulni. A horrorsztorikban pedig még szét is forgácsolódik
- Published in Borfogyasztás
Testes borok – nagyzenekar a palackban
2020. október 19. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Állítólag a világ legjobb bora – legalábbis sokak szerint – a Pinot Noir, amely mind ízvilágában, mind illatában csodákkal ajándékozhatja meg a fogyasztókat. Ám, ezt már én teszem hozzá, bármennyire is elvarázsol minket, azért a Cabernet-i és a Merlot-i magasságokba nem, vagy csak nagy nehezen képes emelkedni. Ha a könnyű és félnehéz borok palackba zárt
- Published in Borfogyasztás
5 + 1 könnyű kérdés a könnyű borokról
2020. október 05. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A bort kedvelők többségének mindig van kedvence. Vagy a könnyedebb fajtákra vagy a testesebb, karakteresebb borokra esküsznek. Bár azt nem állíthatom, hogy a könnyű bor – nehezebb bor pártiak között ősidőktől fogva kibékíthetetlen az ellentét, ennek ellenére jól meglátszanak a törésvonalak. Ám, mint jelen cikkünkből kiderül, hogy ki, melyikre teszi le a voksát, az a
- Published in Borfogyasztás
Gombhoz a kabátot, borhoz a poharat
2020. április 20. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A milyen borhoz milyen pohár illik kérdéskör első pillantásra sznob dolognak tűnhet, pedig, ha jól választunk poharat, italunk garantáltan zamatosabb lesz. A szárnak és a kehely formájának ugyanis funkciója van! A szár arra jó, hogy a poharat pörgetni, a bort szellőztetni tudjuk, ne melegítsük fel a kezünkkel és ne tapicskoljuk össze a kelyhet az ujjainkkal.
- Published in Borfogyasztás
Márciusban kötözködünk
2020. március 10. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
Márciusban a szálvesszőket a támrendszerhez kötözzük, ami egy jó hónapot vesz igénybe, úgy, hogy 18-30 ember dolgozik rajta. Figyeljük a rügyfakadást, hogy hogyan indul a szőlő, meg persze az időjárás-előrejelzést, hisz a fagyok veszélyesek tudnak lenni. Ha az idő felmelegszik, a rügyek elindulnak, s a legrosszabb, ami ilyenkor történhet, ha meglep minket a fagy. Ilyen
- Published in Szeptembertől szeptemberig
A muskátli az ablakba való, nem a borba!
2019. szeptember 16. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A laikusok szerint kétféle bor van: a jó meg a rossz. Szerintünk, borászok szerint a téma azért ennél egy picit szofisztikáltabb. Jelen cikkünkben annak járunk utána, hogy a kóstolás terén kevésbé rutinos fogyasztó honnan ismeri fel a minőségi borokat és mikor kell gyanakodnia, hogy lőrével kínálták meg? Ennek meghatározásához három tulajdonság ad támpontot: a szín,
- Published in Borfogyasztás
- 1
- 2