Fitness a szőlőben, „majdnem lazulós” napok a pincében- avagy mi történik januárban a Varsányi Pincészetnél?
2024. január 15. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Ahogy elérkezünk az új évbe, a szőlész és a borász élete egyszerűbbé válik. De azért a teljes tétlenség egyikőjüket se fenyegeti! A tennivalók csökkennek ugyan, de a szabadban és a pince mélyén is marad még néhány fontos művelet, melyek már az idei év és évjárat sikerét készítik elő. Pihen a szőlő, folynak még a metszések vagy esetleg már a végükhöz közelítenek.
- Published in Szeptembertől szeptemberig
A szőlészet területén nincs vakáció
2020. július 08. szerda
by Farkasné Varsányi Katalin
Júliust mutat a naptár. Persze, nem kell ahhoz kalendárium, hogy betájoljuk, milyen évszak van, egy szőlészet minden apró részlete erről árulkodik: a harminc fok feletti hőmérsékletek és a buja, hosszú hajtásokat ringató szőlőültetvény épp elég pontos jelzést ad erről egy szőlész-borásznak. Ilyentájban mások már javában a nyaralás előtti készülődés hajrájában vannak. A szőlő azonban nem
- Published in Szeptembertől szeptemberig
December: hogyan lesz az újbor palack-kész?
2019. december 10. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
Ahogy előző bejegyzésemben már említettem, a november 11-i Márton nap a borászoknak ma is fontos ünnepe. Ekkor kerül az újbor először a közönség elé. Már a római időkben nagy lakomát csaptak ilyenkor az új termésből, amit újborral öntöztek meg és Mars istenség szent madarából, azaz lúdból készült fogásokkal tettek teljessé. Később az iszogatás szokását furfangos
- Published in Szeptembertől szeptemberig
Bortárolás szakszerűen – nem csak szakértőknek!
2019. november 26. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
Fektetve vagy állítva, csavarzár vagy parafa dugó, hőmérsékleti dilemmák, hitek és tévhitek – a bortárolás igazán izgalmas és összetett téma. De nem szükséges borszakértővé válnunk, hogy otthoni körülmények között mi is biztosítani tudjuk kedvenc boraink minőségét; néhány egyszerű alapelv figyelembevételével a borélményből kihozhatjuk a maximumot.
- Published in Borfogyasztás
Szeptembertől szeptemberig a szőlőben
2019. szeptember 23. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Metamorfózis a pince mélyében Amikor egy üveg bort kinyitunk, sokan gondolják azt, hogy egy nagyjából egyhónapos munka eredményét ízlelik meg. Pedig az igazság az, hogy a bor története nem a szürettel, hanem sokkal, de sokkal előbb kezdődik. Most induló sorozatunkban egy teljes esztendőn át kísérjük figyelemmel a szőlészeti munkákat, bemutatva a rivaldafényes és a leginkább
- Published in Szeptembertől szeptemberig