Aszály: Add már uram az esőt!
2022. augusztus 25. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Amikor ezt a bejegyzést elkezdtem, odakinn 40 fok perzselte a leveleket és minden élőlény a túléléséért küzdött. Az augusztusi pokolban csekély vigasznak tűnt, hogy máskor is volt már a mostanihoz hasonló aszály. A szőlőtermesztők száz évvel ezelőtt – gyanítom – hozzánk hasonlóan ugyanígy fohászkodtak az esőért és találgatták, hogy mi marad a termésből. A hazánkban
- Published in Borkészítés
Randevú a rizlinggel
2022. július 29. péntek
by Farkasné Varsányi Katalin
A rizlingre szívesen tekintünk úgy, mint őshonos szőlőfajtára, (még akkor is, ha így nem pontos a fajta megnevezése, de erről később szót ejtek) ám sem az olasz, sem a rajnai rizling – már csak az árulkodó elnevezésekből ítélve – nem a mi érdemünk. Ennek ellenére mindkét szőlőfajta gyökeret vert a magyar borászatban és szebbnél szebb
- Published in Borkészítés
Szüret 2020-ban: főpróba helyett finálé
2020. augusztus 14. péntek
by Farkasné Varsányi Katalin
Utolsó bejegyzésemhez érkeztem itt a blogon – már ami a hónapok teendőit – illeti. Jól el is terveztem, hogy az augusztusról majd úgy írok, mint a nagy finálé – a szüret – előtti főpróbáról, amikor már minden a helyén van, és startra készen állunk metszőollóval a kezünkben. Ám, a legnagyobb rendező, az élet másként rendelte a dolgokat...
- Published in Szeptembertől szeptemberig
A szüret májusban dől el!
2020. május 08. péntek
by Farkasné Varsányi Katalin
Sokak szerint a május mind közül a legszebb hónap, amikor a tél kopársága után egyszerre csak harsogó zöldbe öltözik a természet. A szőlődombok is kizöldülnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk gyönyörködni a tájban. A munka folytatódik, főleg, hogy a jó szőlész-borász értő odafigyelésével már most befolyásolni képes a majdani szüret sikerét, a termés
- Published in Szeptembertől szeptemberig
Tagged under:
szüret
November és egy lélegzetvételnyi szünet
2019. november 12. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
A hárslevelűek látványos, méretes, 90 dekás, illatos fürtjei leszedve, a bor aszúsodik, érik, és ilyenkor már megkönnyebbülten sóhajtunk fel, hisz túl vagyunk ezen a borászatilag nehezen feldolgozható, vastag héjú fajtán, ami kemény, makacs jellem: meg kell törni, áztatni, a bogyózón is átereszteni, préselni, mire kinyerjük minden ízét és zamatát. Egy hektárnyit hagyunk még a
- Published in Szeptembertől szeptemberig
Október, a szüret közepe
2019. október 17. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Amikor mindenki más éppen kiheverte a nyaralás fáradalmait, számunkra az olaszrizling, a hárslevelűek, a merlot és a cabernet sauvignon-ok szürete jön el. Ilyenkor túl vagyunk már a munkák nehezén, kezd látszani fáradozásaink vége, s ha az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, annál nagyobb örömmel és elszántsággal ugrunk neki a még hátralévő teendőknek. A későn
- Published in Szeptembertől szeptemberig