Fektetve vagy állítva, csavarzár vagy parafa dugó, hőmérsékleti dilemmák, hitek és tévhitek – a bortárolás igazán izgalmas és összetett téma. De nem szükséges borszakértővé válnunk, hogy otthoni körülmények között mi is biztosítani tudjuk kedvenc boraink minőségét; néhány egyszerű alapelv figyelembevételével a borélményből kihozhatjuk a maximumot.
Bortárolás otthon – fektetve vagy állítva?
A bor tárolásánál az egyik legelső és legkézenfekvőbb kérdés a palack elhelyezése szokott lenni, de ennek igazából csak a parafa dugóval lezárt borok esetében van jelentősége. Ilyenkor valóban célszerűbb a fektetés, hogy a dugó ne száradjon ki. Csavarzáras palackok esetében viszont ennek a kérdésnek tulajdonképpen nincs létjogosultsága.
Gyakori tévhit még, hogy a csavarzáras borok egy alacsonyabb, gyengébb minőséget képviselnek – de ezt cáfolnom kell: ma már kiváló borokat hoznak forgalomba csavarzárral.
Meglepően hangzik, de ez a zárási mód nagyobb biztonságot nyújt és kevesebb kockázatot jelent a bor számára, mint a hagyományos, dugós lezárás. A bor így a levegőtől jobban védett, meg tudja tartani ízeit, illatát és minőségét – garantáltabb színvonalat kapunk tehát. Ráadásul fiatalos, friss boroknál egyértelműen jobb a csavarzár, hisz a parafa elöregíti a bort. Egy chardonnay esetében viszont jobb a parafa, mert a borunk oxigént kap, érni, fejlődni, nemesedni tud, és ugyanez igaz a vörösborok esetében is.
Dugó, fadugó, parafadugó
A sokak által megtapasztalt dohos, penészes „dugós ízt” a nevéhez híven maga a parafa dugó okozza. A gyártó cégeknél külön stáb dolgozik azon, hogy a paratölgy kérgéből csak és kizárólag olyan részeket használjanak fel, amelyek nem fertőzöttek a „dugóbajért” felelős triklóranizol (TCA) nevű penészgombával.
Nem is gondolnánk, de a dugógyártás egy 2-3 éves, nagy odafigyelést és szakértelmet igénylő folyamat!
Fő a hő
A bortárolás szempontjából a hőmérsékletnek van a legfontosabb szerepe. A bor nagy melegben felforrhat, nagy hidegben megfagyhat, de legalábbis sokat veszíthet eredeti élvezeti értékéből. Legoptimálisabb helye a 15-20 fokos pincében van, ami otthoni körülmények között, lássuk be, néha nehezen kivitelezhető. Ha nincs is pincénk, gondoskodhatunk arról, hogy szélsőséges hőmérsékleti értékek ne érjék a borunkat, mert kedvezőtlen kémiai folyamatok indulhatnak el benne.
Ha az üveg félig tele
Ha az otthoni borozgatás után maradt még némi nedű a palackban, a hivatalos és szakszerű megoldás az, ha kiöntjük egy kisebb üvegbe. A vékonyabb légrés miatt így kevesebb oxigénnel érintkezik a maradék bor.
Ma már kaphatók olyan célszerszámok is, amik képesek kiszippantani a levegőt a palackból egy úgynevezett vákuumpumpa segítségével. Ez már egy nagyon kifinomult módja a borok eredeti palackban történő frissen tartásának. A levegőt ilyenkor úgy távolítjuk el az üvegből, hogy rögtön újrazárjuk egy gumidugóval. A vákuum elejét veszi az oxidációs folyamatoknak, így sokkal tovább élvezhető a kedvenc italunk.