A milyen borhoz milyen pohár illik kérdéskör első pillantásra sznob dolognak tűnhet, pedig, ha jól választunk poharat, italunk garantáltan zamatosabb lesz. A szárnak és a kehely formájának ugyanis funkciója van! A szár arra jó, hogy a poharat pörgetni, a bort szellőztetni tudjuk, ne melegítsük fel a kezünkkel és ne tapicskoljuk össze a kelyhet az ujjainkkal. A boros poharat tehát mindig a száránál vagy a talpánál fogjuk meg! Az pedig, hogy az öblös, a széles, a magas, az ívelt, a keskeny, vagy a tulipánforma a legmegfelelőbb, nem is olyan nehéz megtanulni, ha nem akarunk eltévedni a poharak bőséges kínálatában.
A fehérboros pohár
A fehérbornak a kisebb, nem túl öblös poharak állnak jól. A szélesebb kelyhű, chardonnay-s pohárban a fehérek szépen kinyílnak, a karcsúbb sauvignon blanc-os, vagy más néven rizlinges pohár pedig az aromatikus borok jegyeit emeli ki. Mindegyik tökéletes választás.
A vörösboros pohár
A vörös boroknak nagyobb szájú, szélesebb kelyhű és magasabb poharakra van szükségük ahhoz, hogy a bor íz- és illatjegyeit, zamatát kiemeljék.
Érdemes kimondottan öblös és nagy poharat választani, jó a burgundis és a bordói is!
A kehelyszélességük hasonló, csak a magasságukban van eltérés: a bordói magasabb, a burgundi zömökebb. A burgundi pohár tökéletes a közepes testű, gyümölcsös vörösboroknak. A bordói pedig akkor, ha a borunk testesebb, koncentráltabb, a tanninszintje magasabb.
A rozés pohár
A rozés pohár átmenetet képez a fehér- és a vörösboros pohár között. A rozék vörös szőlőből készülnek, testesebbek, zamatosabbak, így nagyobb kehelyben, a fehérboros pohárnál öblösebb formában tudnak igazán kibontakozni.
Rozéknak a legideálisabb a tulipán formájú pohár, ami az alsó harmadánál a legszélesebb, onnan pedig egyenletesen szűkül.
A szakértők úgy tartják, hogy az alsó, íves részben a bor színét tudjuk jól megvizsgálni, ahogy pörgetjük benne. Az illatokat pedig az elszűkülő forma koncentrálja. A rozéknál szabály még, hogy a pohárba maximum annyi italt lehet tölteni, hogy a kehely legszélesebb pontját elérje. Ilyenkor a legnagyobb az a felület, amikor mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag felszabadul az italból. A rozés poharat tehát körülbelül a harmadáig töltsük!
Miből igyuk a desszertbort?
A desszertboros poharak filigránok, a fehérborosnál is kisebb az űrtartalmuk, és a szájuk kimondottan keskeny. Az édes desszertborok ezekben a poharakban a legfinomabbak. A tulipán forma itt is koncentrálja és intenzívebbé teszi az illatokat és az élvezetet!
+ néhány jó tanács
A bor színe csak tökéletesen átlátszó, makulátlanul tiszta pohárban tud érvényesülni. A trendi, színes poharak ezért felejtősek. S ha a borozásnak vége van, akkor sem árt odafigyelni – sokan nem tudják ugyanis, hogy bár a borospoharakat elvileg moshatjuk mosogatógépben, de a mosogatószer könnyen tönkre tudja tenni a borokat.
Célszerű ezért a különlegesebb, féltettebb darabokat kézzel elmosni, tiszta vízzel, mosogatószer hozzáadása nélkül.
S mivel a pohár könnyen átveszi a szagokat, a konyharuhán szájjal lefelé szárított pohár is kerülendő – a legjobb a poharakat rácson megszárítani.