Borban az igazság – de mi az igazság a nemzetek borfogyasztási szokásairól?
2023. szeptember 21. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
„Na de mit adtak nekünk a rómaiak?!” – a klasszikus kérdésre az egyik válasz az, hogy a szőlőtermesztést és a borfogyasztást. Ha nem is mindenhova a rómaiak vitték el ezt a szokást, az biztos, hogy Európában a borfogyasztásnak is megvan a maga múltja, történelme és kultúrája. Léteznek ugyan klasszikusan borfogyasztó nemzetnek tartott országok, azonban a
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
borfogyasztás
Borkritikák szöveggenerátorral avagy szereti-e a bort az algoritmus?
2022. június 16. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
A minap egy izgalmas online műsort hallgattam itt. A beszélgetés arról szólt, hogy alkalmas-e a mesterséges intelligencia valódi borkritika megírására? Akit nem érdekel mélyebben a téma, annak gyorsan le is lövöm a poént: NEM. Annak viszont, aki azt is tudni szeretné, hogy miért nem, annak a magyarázatért egy kicsit tovább kell olvasni jelen blog bejegyzésünkben.
- Published in Borfogyasztás
Az élet sava-borsa avagy borok és fűszerek a konyhában
2022. június 07. kedd
by Farkasné Varsányi Katalin
Legutóbb a gasztronómia bugyraiba ugrottunk egy csukafejest azt vizsgálva, hogy az egyes fűszerek milyen ízvilágú borral alkotnak harmonikus egységet. Mint sejthetik, a téma kimeríthetetlen, már csak azért is, mert előző írásunkban csak a fűszeres polc első felét vettük szemügyre. Jelen bejegyzésünkben tovább boncolgatjuk a borok és fűszerek békés együttélését a konyhában. “Lenn délen édes édent
- Published in Borfogyasztás
Tagged under:
borfogyasztás
Umami – a vulkánok íze
2022. április 25. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Régóta keresik a sommelierek a választ arra a kérdésre, hogy mitől olyan különlegesek a vulkanikus tájaik borai. A megoldást eddig a térképen és a geológiai tanszékek könyvtárainak mélyén keresték. Napjainkban egy egészen újfajta megközelítéssel, az ízlelés elemzésével a tudósok alighanem közelebb jutottak a megfejtéshez.
- Published in Borfogyasztás
Bor és virág – az ideális páros
2021. február 18. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Ádám és Éva, Rómeó és Júlia, Bonnie és Clyde – különböző történelmi korok, különböző sztorik. A közös bennük: mindegyik szerelmespár egymástól elválaszthatatlan. Vannak még hasonlóan ideális duók: például a vörösborok és sajtok „szövetsége”, de ide sorolhatjuk a bor és virág kombinációját is. Ha vendégségbe megyünk valahova, és a házigazdának egy üveg minőségi bort, a hölgynek
- Published in Borfogyasztás
Dugóhúzó história – válasszuk ki az igazit!
2021. január 21. csütörtök
by Farkasné Varsányi Katalin
Lobogó gyertyák, félhomány, halk zene, minőségi vörösbor – egy romantikus randi kellékei. Mindent tökéletesen előkészítünk, megérkezik a vágyott hölgy, már csak egy lépés van hátra: kibontani a bort. Nem tűnik nehéz feladatnak, ugyanakkor nem egyszer előfordul, hogy a dugó bent ragad, hiába húzzuk teljes erővel, nem akar megmozdulni. A horrorsztorikban pedig még szét is forgácsolódik
- Published in Borfogyasztás
Borosüveg evolúció
2021. január 04. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
Jó társaság. Jó hangulat. Jó bor. Biztosan sokan ismerik a mottónkat. A jó bor titkáról sokat tudnánk mesélni, de akkor már nem lenne titok. A bor tárolására a korábbi kulacs, hordó és cserépedény helyett ma már borosüveg szolgál. Tudta, hogy miért 7,5 decis üvegekbe töltjük a borainkat? Illetve egyáltalán: miért üvegbe? És azt, hogy hogyan
- Published in Borfogyasztás
Gombhoz a kabátot, borhoz a poharat
2020. április 20. hétfő
by Farkasné Varsányi Katalin
A milyen borhoz milyen pohár illik kérdéskör első pillantásra sznob dolognak tűnhet, pedig, ha jól választunk poharat, italunk garantáltan zamatosabb lesz. A szárnak és a kehely formájának ugyanis funkciója van! A szár arra jó, hogy a poharat pörgetni, a bort szellőztetni tudjuk, ne melegítsük fel a kezünkkel és ne tapicskoljuk össze a kelyhet az ujjainkkal.
- Published in Borfogyasztás