Gyerekkoromban rongyosra olvastam Fejér István Tudni illik, hogy mi illik című könyvét. A ragyogó humorral megírt viselkedési szabálygyűjtemény az offline világban tökéletes útmutató volt. Azóta sok minden változott, napjainkra pedig ez hatványozottan igaz. Azt hiszem, nagyon időszerű lenne, az online világ – és benne az online borkóstolók – illemkódexét is kiadni.
Először is tisztázzuk, mit jelent az online borkóstoló fogalma! Az eseményt – bár létezhettek ebben a formában előzményei – első sorban mégis a járványügyi korlátozások hívták életre. Az este 8-ig kötelező érvénnyel hazaparancsolt borkedvelők más terep híján a képernyő és egy futárszolgálat segítségével vehetnek részt a borok kóstolásán.
Offline kóstolás, online magyarázat
A borász vagy sommelier ez esetben az előre kiküldött tételeket kóstoltatja végig a monitor előtt ülőkkel. Az ízlelés offline, a hozzá fűzött értő magyarázat átadása viszont nagyon is online módon történik. Éppen ezért, hogy valóban csak az élmény maradjon meg egy-egy ilyen alkalom után, érdemes figyelembe vennünk néhány szabályt.
Hűtsd le! Magad!
A borkóstolóhoz különösebb előkészületre nincsen szükség. Az azonban lényeges, hogy a legjobb ízélmény érdekében a megfelelő hőmérsékletűre hűtsük be a palackokat. A kínálatunkban szereplő reduktív technológiával előállított, közepesen testes fehér boroknál (Verpeléti Olaszrizling, Egri Csillag Superior) ez 10 celsius fokot jelent, a hordós érlelésű fehérborok (Debrői Hárslevelű) esetében viszont 12 fok. Ugyanilyen hőmérsékleten nyújtják a maximumot a könnyedebb vörösborok (Egri Cabernet Franc Superior) is. A vörösborok “nagyvadjai”, a testesebb, magasabb alkoholtartalmú tételek (Egri Bikavér Superior) viszont magasabb hőmérsékleten: 17-18 fokon a legfinomabbak.
Online borkóstolók: két tétel, két pohár
A kóstolókon rendszerint két, ritkább esetben három tételt hasonítunk össze, ezért érdemes előre odakészíteni 2 illetve 3 borospoharat. Talán profánul hangzik, de a borospohár nem kizárólag azért van, hogy legyen miből meginnunk Dionüszosz munkájának gyümölcsét.
A teli borospohár minden érzékünkre hat és lehetővé teszi, hogy a bor teljes valójában megmutatkozhasson, kibontva illatát, színét, zamatát.
És el is érkeztünk ahhoz a tipikus helyzethez, amikor az egyszeri vendégnek épp akkor jut eszébe elővenni a megfelelő boros poharat/elmosni az előzőt, amikor a monitor túloldalán ülő szakember az adott tételt ismerteti…
Hallotok? Hallotok?
Legalább ennyire fontos, hogy technikailag készen álljunk az online rendezvényen való részvételre. Adjunk néhány percet magunknak, amíg beállítjuk a hangot, a kameraképet, így a kóstoló első húsz perce nem azzal fog telni, hogy kétségbeesetten igyekszünk hangot/képet csiholni magunknak.
És ha már van hangunk, a sávszélesség kímélése okán kapcsoljuk is ki időlegesen a mikrofonunkat! Legtöbbször ezt maguk az esemény szervezői kérik,
de könnyen beláthatjuk, hogy nekünk sem kényelmes, ha a túlsó szobában egymást lelkesen gyepáló gyerekeink beszűrődő hangja emeli az est hangulatát.
Mindennek rendelt ideje van… – a kérdéseknek is
Jó néhány online borkóstolón vettem részt én is és leszögezhetem, egy ilyen másfél-két órás “szeánsz” levezénylése komoly felkészülést igényel. Minden esetben a kóstoltatott tételekre vonatkozó szakmai tudnivalókon túl kultúrtörténeti és egyéb hasznos, vagy “csak” szórakoztató információt igyekszünk átadni, a látszat ellenére nagyon is kötött menetrend szerint.
Ez a magyarázata annak, hogy nem túl szerencsés kétpercenként kérdésekkel, hozzászólásokkal megakasztani az eseményt.
Rendszerint az előadók lehetőséget adnak arra, hogy miután mondanivalójuk végére értek, elmondhassuk kérdéseinket, észrevételeinket. Ha csak nem kéri ki kifejezetten a borkóstolót vezető szakember a véleményünket, lehetőleg tartogassuk azt a rendezvény végére vagy sürgős közölnivaló esetén használjuk a platform chat felületét. Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, mindenki jó szájízzel távozik majd az online borkóstolóról.