A világ legnépszerűbb gyorsétele a pizza. Pont. Ezt nem mi állítjuk, hanem az a 2021-es, a világ minden tájára kiterjedő felmérés, ami ezt a végső konklúziót hozta. Ha pedig így van, akkor itt az ideje, hogy ne elégedjünk meg az isteni vékony vagy vastag tésztás étel okozta kulináris örömökkel, és megnézzük, melyik pizza, milyen típusú borral teljesedik ki igazán.
Azzal semmi újat nem mondunk, hogy az igazi pizza Olaszországból indult világhódító útjára. Abban sincs semmi újdonság, hogy szülőhazájában az ominózus kenyérfélét egy pohárka borral fogyasztják. Márpedig az olaszok tudhatnak valamit.
Az viszont már talán nem ennyire egyértelmű mindenkinek, hogy ahogy borból rengetegféle létezik, úgy a különböző pizza típusokhoz is más-más tétel ajánlott. Nézzük, kedvenc pizzánk mellé kínálatunkból melyik palackot érdemes kibontani.
Sonka, gomba, Pinot noir
A mozzarellás, paradicsomos, prosciuttos pizza alapnak tekinthető az olasz gasztronómiában. Az összetevők ízvilága harmonikus, nincs egyetlen domináns aroma sem – még a nyersen érlelt sonka sem hozza a magyaros, erősen sózott, füstölt jelleget.
Ehhez a törékeny ízelegyhez hasonlóan finom, rafinált bor dukál.
Mondjuk egy Pinot Noir, ami Family családunk kínálatában rosé változatban érhető el. Ugyanezt a bort bontsuk fel akkor is, ha a szintén a nem túl hangsúlyos ízvilágú gombás, fűszeres pizza mellé keresünk valami kiváló innivalót.
Egy évszázad plusz egy negyed
A pizzafogyasztók kortalan kedvence a Margherita pizza, aminek talán kevesen ismerik a történetét, pedig meglehetősen régi, egészen pontosan 1889-es keltezésű. A fáma szerint a gasztronómiai örömöknek kiemelt figyelmet szentelő Margherita királyné (I. Umberto olasz király felesége) nápolyi utazása során egy különleges pizzát rendelt, de az étellel kapcsolatosan túl sok konkrétumot nem adott meg. Miután uralkodói szintre emelte a “lepjél meg!” kívánalmát, Raffaele Esposito, Nápoly leghíresebb pizzaséfje három variációt is készített kékvérű megrendelőjének. A palotába küldött ételek (bizony, ez volt a világtörténelem első pizzarendelése!) közül aztán a viszonylag egyszerű összetevőkből: paradicsomból, mozzarellából és friss bazsalikomból álló variáció nyerte el leginkább a királyné tetszését, aki hálája jeléül még egy köszönő levelet is írt a mesternek.
Ezzel együtt a később Margherita pizza névre keresztelt fogás a zöld-fehér-piros színkombináció okán a legolaszabb eledel címet is elnyerte.
A legendárium mélyen hallgat arról, hogy az uralkodó párnak milyen bort szolgáltak fel a mennyei pizza mellé. Mi azonban biztosak vagyunk abban, hogy a Challenge International du Vin-en ezüstéremmel díjazott 2019-es Egri Csillag Superiorunk remek választás lehet egy szelet Margherita mellé.
Egy dupla pepperonis pizza rendel!
Az igazi pizzafanok másik nagy kedvence a pepperonis pizza, ami tetszés szerint vékony/vastag tésztából, paradicsomos alapból, nagyvonalúan adagolt csípős szalámiból és az elmaradhatatlan olvadt sajtból áll. Nem vádolhatjuk tehát azzal ezt az ételt, hogy túlzottan diétás fogás lenne. Éppen ezért italként olyan bort célszerű hozzá párosítani, ami savaival jótékony egyensúlyt teremt a gyomorban. Egri Cabernet Sauvignon-Merlot Cuvéenk a feladatot tökéletesen megoldja, miközben gyümölcsös utóíze külön ízélménnyel ajándékoz meg minket.
Rizlinget a pestohoz
A hírek szerint egyre nő azok száma, akik a húst teljes mértékben szeretnék kiiktatni az étkezésükből. Számukra a négysajtos és a Margherita mellett a pestos pizza lehet a legjobb alternatíva – már ha az olasz gasztronómiában “intézményesített” ételről beszélünk.
A pestos pizza lelkét – minő meglepetés!? – a finomra vágott bazsalikomból, olíva olajból, parmezán sajtból, fokhagymából és apróra őrölt (nálunk gyakran dióval helyettesített) fenyőmagból készülő pesto mártás adja.
A megosztó ízvilágú szósz számos rajongót és legalább ugyanennyi ellenzőt tudhat a magáénak. Az biztos, hogy annyira karakteres feltét ez, hogy
mellé maximum néhány szelet paradicsom és egy pincehidegre hűtött hárslevelű illik,
például 2018-as Debrői Hárslevelű Superiorunk. Érdemes kipróbálni.
Korhatáros páros
Ahogy a korábbi bejegyzéseinkben, úgy most sem kívánok igazságot tenni ízlésbeli kérdésekben. Tehát azt, hogy a hawaii pizzát jogosan nevezzük-e valódi pizzának, nem az én tisztem eldönteni. Az biztos, hogy az amerikából indult pizzavariáns hihetetlen népszerűségre (és markáns ellendrukker táborra!) tett szert az elmúlt évtizedekben, így vitathatalanul itt a helye listánkon.
Mint az közismert, az indulatok nem csitulnak ekörül a pizza körül, ellenzői azzal érvelnek, hogy egyáltalán már a létezése is felér egy szentségtöréssel. Mert ki hallott már olyat, hogy egy olasz ételre ananász kerüljön? Nos, az amerikaisan vastagra hagyott tésztához nemcsak hogy ananász, de szép, pirosra pirított bacon is dukál és magától értetődően gusztusosan olvadt sajt is. Bár az ananász gyümölcsössége némiképp ellensúlyozza a bacon jelenlétét, mi emeljük a tétet. Egy friss, könnyed száraz fehérborral, mint például Verpeléti Olaszrizlingünkkel srófoljuk még magasabbra a pizza élvezeti értékét. Mert a pizza – mindegy, hogy milyen feltéttel fogyasztjuk – 18 év felett egy pohárka borral az igazi!