Amikor mindenki más éppen kiheverte a nyaralás fáradalmait, számunkra az olaszrizling, a hárslevelűek, a merlot és a cabernet sauvignon-ok szürete jön el. Ilyenkor túl vagyunk már a munkák nehezén, kezd látszani fáradozásaink vége, s ha az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, annál nagyobb örömmel és elszántsággal ugrunk neki a még hátralévő teendőknek.
A későn érő szőlőfajták a szőlők eminens diákjai: kevés probléma van velük és megbízhatóan teremnek. De van néhány makrancos, problémás, korai érésű, vékony héjú fajta, mint a muskotály, az Irsai Olivér, vagy a Néró. Ha esős évjárat köszönt rájuk, szívósan ellenállnak egy darabig, de előbb-utóbb kivédhetetlenül elindul rajtuk a rothadási folyamat, és sajnos az egész addigi odafigyelésünk és erőfeszítésünk kárba veszhet. Szerencsére idén elkerült minket a rosszkor jött csapadék, és már látszik a szeptemberi szüretünk eredménye: az Irsai Olivér és a menoir rosé a palackokban pihen, és elárulhatom, hogy illatban igen gazdag és könnyed borok születtek idén.
A szőlő, az évjárat, meg a cseh bor
A borkészítés egy különösen sérülékeny folyamat. Ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak, s bár a bor minőségét befolyásolja a talaj, a környezet, a fajtaválasztás, vagy az alkalmazott növényvédelmi technológiák, a legnagyobb kitettséget mégiscsak elsősorban a csapadék mennyisége, a napsütéses órák száma, és a hőmérséklet ingadozása okozza.
Hőségben érlelt vörösek
A melegebb évjárat a vörösboroknak kedvez – ilyenkor gazdagabb ízvilágú, magasabb alkoholfokú borokat kapunk, de a fehérboroknál a nagyon meleg évjárat következtében elégnek a savak, és nem lesz tartása a bornak. Átlagos évjáratnak azt nevezzük, amikor a szőlő megfelelő mennyiségű csapadékhoz és napsütéshez jut – ilyen volt a 2016-os és 2017-es év is.
A globális felmelegedés hatását mi is érzékeljük: egyre nő az átlaghőmérséklet és egyre északabbra húzódik a meleg.
Azt látjuk, hogy már Csehországban, Lengyelországban is egyre több bor készül, de természetesen továbbra is a kissé hűvösebb klímát kedvelő fajták fognak tudni náluk tartósan meghonosodni.
A biobor vajon mi?
Érzékeny, de érdekes téma a szüret kapcsán a „biobor” jelensége, ami amellett, hogy nagyon jól hangzik, inkább egyfajta ügyes marketingfogás.
Az, hogy nem használunk túl sok vegyszert, a Varsányi Pincészetnél nem az új idők szele, innováció vagy reklámszlogen, hanem alapvetés,
hisz azért vagyunk szakemberek, hogy megfelelő mennyiségben, megfelelő időben és megfelelő módon használjuk a megfelelő szereket.
Környezetbarát növényvédőszerek
A permetezés nem ördögtől való, a káros permetszereket már régen kivonták a forgalomból. Tetszik, nem tetszik, ma már a fogyasztóbarát élelmiszerek előállításához muszáj a növényvédelem.
A napjainkban alkalmazott anyagok, mint például a kénoldat, megfelelnek a bio-termesztés követelményeinek.
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy van pár szőlőbetegség Magyarországon, ami ellen nem tudjuk a növényt ezzel a kíméletes módszerrel megvédeni.
S hogy mit csinál a szőlész, borász és a pincetulajdonos novemberben? A folytatásból kiderül!