Az 1930-ban nemesített Irsai Olivér szőlőfajta (és persze az abból készült bor) nevének eredetéről számos városi legenda kering. Van olyan, ami szerint Irsai Olivér egy mesebeli alak volt, míg egy másik szerint egy borkereskedő a saját nevére keresztelte az ominózus borfajtát. Bár mindkettő érdekes történet, valójában a szőlőt nemesítő Kocsis Pál egy barátja iránti tiszteletből nevezte el annak fia, Irsai Olivér után a fajtát. Így lett Irsai az Irsai.
A nyár palackba zárva
Az Irsai Olivér egy illatos, könnyed, gyümölcsös ital, mely a rozék mellett méltán érdemelte ki a nyár bora címet.
Zöldes-sárga színével, virágos zamatával a muskotályoshoz hasonló, ám ma már annál sokkal népszerűbb fajta, melyet jéghideg szódával nyakon spriccelve kitűnő szomjoltót – a talán mindenki által ismert fröccsöt – kapunk.
Megfigyelhetjük, hogy több éves tételeket ritkán találunk a polcon vagy a pincében (hacsak nem megfeledkeztek róla). Hogy miért? Ennek egyszerű a magyarázata. A fahordós érlelés esetén (általában parafa dugóval) ez a hosszú ideig tartó tárolási mód többnyire megállja a helyét, viszont a manapság elterjedt reduktív eljárással készült borok (többnyire csavaros kupakkal) már nem szeretnek sokáig állni. De miért is kellene rejtegetni egy ilyen remek tételt?
Lépj ki a fényre!
A szemfülesebb borfogyasztók talán észrevehették, hogy korábban a Partybor sorozatunkban is helyet kapott helyet az Irsai Olivér. Ám eddig nem neveztük nevén a gyereket (az okokról korábbi, a Partybor dizájnváltását taglaló cikkünkben írtunk), ezért a palackot meg kellett fordítani, hogy ez világossá váljon. Az tény, hogy ez egy könnyű bor, ezért fogyasztható szinte #Bármikor, de kiválósága és közkedveltsége révén megérdemli a saját címkét. Így bővült új családtaggal a Family Selection sorozatunk, méghozzá az Irsai Olivér 2022 „személyében”.
A kevesebb néha több
Az aktuális trend és a közkedveltség mellett a tavalyi év termésének kiemelkedő minősége játszik fontos szerepet az Irsai Olivér 2022 megszületésében. A 2022-es év mennyisége a korábbi évekhez képest jelentősen kisebb lett, ám ez inkább előnyére vált a borunknak. Ennek magyarázata leegyszerűsítve a következő:
adott területen (a termőegyensúly fenntartása mellett) minél kisebb a szőlőtermelés, annál magasabb minőségű, kiválóságában koncentráltabb termést lesz az eredmény.
Ez a sűrűbb, gazdagabb végeredmény pedig logikusan jobb borokat eredményez.
Egészségtudatos borfogyasztás
Az Irsai Olivér 2022 a száraz borok vonalát erősíti – magasabb cukortartalommal már elveszítené azt a báját amiért szeretjük, viszont a fajtára jellemző kellemesen gyümölcsös aroma a félédes borok kortyának érzetét nyújtja.
Ahhoz, hogy ez az ízvilág teljes egészében meg tudjon mutatkozni, érdemes a palackot 10-12℃-ra lehűteni.
Ahogy már említettük, nem túl magas alkoholtartalmának és cukortartalmának köszönhetően élvezhetjük bármikor, korra (természetesen a 18 év feletti korosztályt célozva), nemre való megkötés nélkül. Jó hír, hogy visszafogottsága révén egy párásan gyöngyöző pohár ital elfogyasztása még diéta idején sem kell, hogy bűntudatot okozzon.
Irsai Olivér: száz szónak is csak egy a vége
Sokszor hallom, hogy milyen messze van még a nyár. Ha az időben nem is tudunk előre ugrani, de a nyári életérzést, ha szeretnénk, közelebb hozhatjuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint elővenni egy palack kellemesen behűtött Irsai Olivért és tölteni (akár többed)magunknak egy pohárral. Ha egy kis felfrissülésre vágyunk, ne feledjük, szódával is elmegy. És ezt most egyáltalán nem pejoratív értelemben tesszük hozzá. Tehát akár tisztán, akár hígítva fogyasztjuk a fehér húsú gyümölcsök aromája, a muskotályos, virágos illata, frissessége mindig jelen lesz poharunkban. Mert ilyen egy ízig-vérig Irsai.
Egészségünkre!