A szóbeszéd szerint az eszkimóknak legalább ötven szavuk a hóra. A Kanadában élő nunaviknak például 53, a szibériai jupiknak pedig 40 darabos szókészletük van a téli csapadék különféle halmazállapotaira és a hóval kapcsolatos helyzetekre. Nos, azt kell mondanunk, hogy az jó öreg bálna- és fókavadászok a kanyarban sincsenek hozzánk képest. Mivel a bor + szódavíz (a különféle szörpökkel, üdítőkkel és egyéb alkoholokkal felütött fröccs italokról már ne is beszéljünk!) elegyére nekünk több száz szavunk van. Ebből a felhozatalból csemegézünk most.
Mindjárt maga a fröccs is “kétlaki” szó, mivel eredendően két nagy név: Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály, a hozzávalóit tekintve pedig bor és persze a hozzá spriccentett szóda kellett ahhoz, hogy megszülessen. Az így nyert alkoholos üdítő italt először németesen spriccernek nevezték. A fröccsenésre utaló magyarosabb “fröccs” elnevezést a legendárium szerint Vörösmarty Mihály adta az akkor divatba jött italnak, így őt tekinthetjük a fröccs keresztapjának.
Mielőtt a nyelvészet buborékos mélységeibe fejest ugranánk, le kell szögeznünk, hogy a bor – szódavíz kombinációjának több százféle elnevezése létezik. Attól függően, hogy milyen keverési aránnyal kérjük az ominózus italt és persze, az sem mellékes, hogy Magyarország mely tájegységén tesszük ezt.
Ez a hihetetlen bőség az oka, hogy listánkon nem törekedtünk a teljes szortiment áttekintésére. Megelégedtünk a szerintünk legizgalmasabb és legbeszédesebb fröccs nevekkel.
A házmester, a fia és a kéményseprő…
Itt van mindjárt a házmester elnevezésű kombináció, ami alatt 3 egység borhoz, 2 egység hozzá eresztett szódát értünk. A haladók ezzel szemben viceházmestert kérnek, ami az előbbinek fordított arányú keveréke.
A lakhatással összefüggő témáknál maradva bizonyára egy szigorú főbérlő volt “háziúr” nevű fröccs ihletője. Legalábbis erre következtethetünk a 4 rész bor, egyetlen rész szóda aránypárból. Ennél jóval hígabb oldatot kapunk a söntésben, ha lakófröccsöt rendelünk. Ekkor a csapos 1 rész borhoz 4 rész szódát enged nekünk.
Érdemes a fröccstörténet irodalmi vonatkozásain is elidőznünk egy darabig, mert igazi gyöngyszemekre lelhetünk.
Állítólag József Attila hívta “füttynek” a kisfröccsöt (máshol ez a macskaugrás vagy rövidlépés), mert olyan gyorsan meg lehetett semmisíteni, ahogy a fütty elhal a levegőben.
Ezzel szemben Móra Ferenc az általa “hajtásként” emlegetett nagyfröccs elnevezést (húzós) tette halhatatlanná, mivel a “hajtást” egy hajtásra lehet meginni.
Lámpás és fröccs
Egri borvidék ide, Gárdonyi Géza oda, ha egy borozóban lámpást emlegetnek, ne az örökéletű egri író művére gondoljunk, hanem az 1:1-hez arányú bor+szóda keverékre.
Ebben az esetben nem aprózzák el dolgokat, lévén a “lámpás” alapját fél liter bor képezi.
Így aztán könnyedén elképzelhető, hogy az elnevezés arra utal, hogy késő este már csak lámpással juthatott haza az, aki korábban közelebbi ismeretségbe került a “lámpással”. Érdekesség, hogy a bor mennyiségével egyáltalán nem finomkodó fröccs típus másik elnevezése is eléggé beszédes: más tájegységeken ugyanis ezt maflásnak vagy beöntésnek is nevezik.
Zivatar és harmat
Fröccs antológiánkból nem maradhatnak ki a meteorológiai szakszókészletből merítő italnevek sem. Igaz, itt mindjárt egy magyarázatot is kell mellékelnünk a névadáshoz, mivel a “zivatar” nevű fröccs tisztán 5 dl bort jelent – enyhe rosszmájúsággal megjegyezve, hogy a szóda azért hagyható el, mert bor már épp eléggé vizezve van. Annyiban azért mégiscsak találó az elnevezés, mert ha nem vigyázott az illető, igencsak elázhatott ettől az italtól.
A legköltőibb elnevezést véleményünk szerint vitathatatlanul a harmatfröccs érdemelte ki, amely úgy készül, hogy egy pohár bor fölött megspriccentjük a szifont.
Túlzottan komoly mixet nem kapunk így, mivel az elegyhez bőven elegendő annyi szikvíz, ami a levegőből végül belehullik a pohárba.
Összeállításunk nem lenne teljes, ha nem emlékeznénk meg a vékonypénzű diákok italáról, a deák fröccsről. Ennek “receptjénél” nem találtunk konkrét keverési arányt. A borból inkább csak “termékmintát” kapott az, aki ilyet rendelt az italkimérésben, a kocsmáros részéről a hozzáadott értéket pedig ebben az esetben a nagyvonalúan adagolt szódavíz jelentette.
Remélem, jól szórakoztak. És azt is remélem, hogy ezek után meghoztuk a kedvüket egy házmesterhez, füttyhöz, zivatarhoz vagy épp egy harmatfröccshöz. A bort mi adjuk, Önöknek már csak a jéghideg szódát kell elkészíteni. Egészségükre!