A február a januárhoz hasonló hónap a szőlőben és a pincében egyaránt. Többet vagyunk a szabadban, még mindig folyik a metszés, utána pedig a kötözés. A venyigéket összegyűjtjük, lezúzzuk, majd ezt a különleges „komposztot” megkapja a föld. Vigyázó szemünket folyamatosan a meteorológiai jelentéseken tartjuk, mert ha sokat esik az eső, ha olvad a hó, akkor a sár miatt csúszhat a csizma és a program. Mint minden mezőgazdasági ágazatban dolgozónak, az időjárással nekünk is nagyon jóba kell lennünk.
Metszés: Csapra vagy szálvesszőre?
Ebben a hónapban válik esedékessé a gépek renoválása, karbantartása, a metszést pedig még a rügyek megjelenése előtt be kell fejeznünk. A metszés egy külön „tudomány”, több fajtája is ismert. Minden technikának vannak javallatai és ellenjavallatai.
Őseink hajdan még a bakművelést részesítették előnyben, aminek a lényege, hogy nem neveltek törzset a szőlőnek, hanem hagyták a földből közvetlenül kibújni a vesszőket.
A szőlők tövét takarni kellett, ami egy igen kézimunka-igényes művelet volt. Később finomodtak a módszerek, a szálvesszős metszés és a csapmetszés jött divatba. Ezeket már jobban lehetett gépesíteni. Mi a szálvesszős metszést alkalmazzuk, aminek a végén le is kötjük a vesszőket a támrendszerhez. A szálvesszős eljárás lényege, hogy a szőlőtőke törzséből kinövő vesszőkből egy, maximum kettőt hagyunk meg, és a hosszát úgy alakítjuk, hogy 10-15 rügy maradjon rajta. Ezt az 1-2 vesszőt aztán a lekötjük. Csapos metszésnél mindezt úgy kell elképzelni, hogy a törzs általában jobb irányba csavarodik el, s a rajta lévő csapból, vagyis 1-2 rügyből kibújó vesszőt neveljük fel a támrendszerre. Szőlőfajtája válogatja, hogy melyiknél, milyen metszési mód válik be. A Varsányi Pincészetnél általában a szálvesszős metszés; a csapmetszést csak különösen indokolt esetekben alkalmazzuk.
A kellemetlenkedő almasav
S hogy mi a helyzet a pincében? A 2019-es vörösboroknál fontos az erjesztés utáni almasavbontás, ami, ha minden körülmény adott – megfelelő a hőmérséklet és a páratartalom – magától is lezajlik. Ha azonban a savtartalom és kéntartalom a szokottnál kissé magasabb, mert például a borunk nincs felkénezve a megfelelő mennyiségben – megromolhat a tételünk. Ezt nem kockáztathatjuk meg, ezért mi magunk irányítjuk úgy a folyamatot, hogy az almasav lebontásával ettől a kellemetlen savfajtától meg tudjunk szabadulni.
Az eredmény: selymesebb, lágyabb bor, hála az almasavbontó enzimeknek.
Borversenyre fel!
A rozék és a fehérek eközben a palackozást várják, és a nemzetközi borversenyeknek is lassan itt az ideje.
Nagyon tanulságos, amikor független szervezet mond rólunk véleményt, segíti a tisztánlátásunkat és elhelyez minket a világ bortérképén.
Idén francia versenyeken indulunk, a 2017-es évjáratból a Grand Kékfrankossal, a Bikavérrel, a Hárslevelűvel, a 2015-ös Verpeléti Olaszrizlinggel és a 2019-es Cabernet Rosé-val. Ezeken a versenyeken általános leírást kapunk arról, hogy a borszakértők milyennek érezték a borainkat. Ez nagy segítség nekünk a továbblépéshez. A jó helyezéseket természetesen nagy örömmel fogadjuk, mert visszaigazolják erőfeszítéseinket és új energiákat adnak.