A szőlő lelke, a belseje, a központja – ez jut eszünkbe a szőlőmagról. Évtizedekkel ezelőtt még a legtöbben azt gondolták, hogy a borkészítés során megmaradó szőlőmag egyfajta melléktermék. Mára már kiderült, hogy tele van vitaminokkal, a benne fellelhető polifenolok és flavonoidok pedig erős antioxidáns hatással bírnak. A szőlő a természetes gyógyászat egyik legfontosabb alapanyaga lett – magjából mi is készítünk többfajta élelmiszert, illetve kozmetikumot. Lássuk, hogy mire is jók külsőleg és belsőleg a szőlőmagból készült termékek!
Zero waste, avagy a termés minden része kincs
Egyre divatosabb hazánkban is a zero waste mozgalom, ma már elvárás a komoly cégekkel szemben, hogy csökkentsék a hulladék termelést, egyre kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk.
A környezettudatos szemlélet hozzánk mindig is közel állt, hiszen a természet egyik csodájával, a szőlővel dolgozunk.
Azt már régen felfedezték a borászok, hogy a borkészítés során fennmaradó törköly hasznos – a pálinkák közül ez a legegészségesebb. Ugyanakkor a szőlőmag felhasználása csak körülbelül 15 éve kezdődött. Mára már kifejlesztettek egy olyan technológiát, amelynek segítségével a szőlő termésének minden egyes részét hasznosítani tudjuk. Nem is akárhogy!
Szőlőmagból készült termékek
Keressük tehát a természetes megoldásokat és olyan termékeket forgalmazunk, amelyek segítenek az egészségmegőrzésben. Ilyen a szőlőmagolaj, a szőlőmag-, illetve szőlőhéj őrlemény, a szőlőmagliszt. Rendszeres fogyasztásuk növeli a vérben lévő antioxidánsok mennyiségét, így lassítják az öregedést, segítségükkel számos betegség megelőzhető.
Szőlőmagolaj – külsőleg és belsőleg is csodákra képes!
Az érett szőlőszemek magjából hidegsajtolással állítják elő a szőlőmagolajat, amely Omega-3, Omega-6 és Omega-9 zsírsavakban gazdag. Illata hasonlít a feldolgozott szőlőhöz, jellegzetes zöld színéről könnyen felismerhető.
Ha belsőleg használjuk, akkor megelőzhetjük az érrendszerünk elmeszesedését, védjük, erősítjük az ereinket, így csökkentjük például a trombózis, vagy különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Jellegzetes fanyar ízét nem mindenki szereti meg azonnal, ők külsőleg kenhetik közvetlenül a bőrükre, készíthetnek belőle pakolást. A bőr rugalmasságának jót tesz az olaj, szinte megfiatalít. De visszatérve a belső felhasználásra: próbálja ki, hogy egy kiskanálnyi szőlőmagolajban pácolja a húst – finom és egészséges ételt kap.
Szőlőmagliszt és az őrlemények
A szőlőmagliszt könnyen emészthető és koleszterinmentes liszt. Szintén az érrendszerre van jótékony hatással, de mellette kiváló E-vitamin és telített zsírsav forrás. Kenyérsütéshez most különösen ajánljuk, de joghurtba egy kis kanálnyit keverve is sokat tehetünk az egészségünkért. Fontos itt is a mértékletesség: ne használjunk túl sokat belőle, fölösleges, ráadásul rontja az ízhatást. A szőlőhéjőrleményt kifejezetten ajánljuk cukorbetegeknek és gluténmentes diétát tartóknak – sütemények kiváló adaléka lehet. Savanykás, gyümölcsös íze miatt jól passzol a csokis, kakaós süteményekhez, keverhetjük krémekbe is.
Külsőleg is varázslatosak
Ahogy már említettük, külsőleg is varázslatos hatású a szőlő lelke. Szőlőmagolajból készítünk szappant, amely például hamar megnyugtatja a gyulladt bőrt.
A fürdőgolyó igazi kényeztetést adhat egy hideg téli napon, a kézkrémről nem is beszélve!
Hidegen sajtolt szőlőmagolajból készül a szőlőmagolajos ajakbalzsam – kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánljuk minden évszakban. Intenzíven hidratál, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású, kellemes ízű és illatú.
Ha pedig az ízeknél tartunk, érdemes a szőlőmagolajat a konyhába is magunkkal vinnünk.
Álljon itt egy fantasztikus borkorcsolya recept, az újhagymás pogácsa szőlőmagolajjal. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
– 25 dkg tönköly fehér liszt
– 15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
– 10 dkg natúr joghurt
– 1 dkg só (nem finomított, természetes)
– 2 szál újhagyma
– 5 dkg szőlőmagolaj (hidegen sajtolt)
– 1 csomag porélesztő
– csipet tört bors
– 1 teáskanál cukor (nyers nád)
– 1dl kézmeleg víz
– 1 db tojás a kenéshez (bio, vagy szabadtartású)
Kelesztés nélkül készül a pogácsa. Ebből a mennyiségből körülbelül 20–25 db lesz.
Elkészítés:
Mérjük ki, öntsük össze a kétfajta lisztet, keverjük el benne alaposan a sót és az őrölt borsot. Ezután a liszt közepébe készítsünk egy kis mélyedést, ide szórjuk bele a porélesztőt, majd tegyük rá a cukrot. Ha ezzel elkészültünk, öntsük rá a kézmeleg vizet, a szőlőmagolajat és lazán keverjük össze a masszát. Adjuk a tésztához a joghurtot, majd a vékonyra karikázott újhagymákat és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1,5–2 cm vastagra, rácsozzuk be 1–2 mm mélyen a tészta tetejét, és szaggassuk ki a pogácsákat. Olajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a pogácsákat, kenjük meg a tetejüket felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sülnek. Végül töltsünk hozzá egy pohár könnyű bort.
Jó étvágyat!