Grand Selection

Május 12.-én bemutatkozik a Varsányi Pincészet Grand Selection sorozata.

A Grand selection borcsalád elkészítésének gondolata már néhány éve felmerült bennünk.

A Varsányi Pincészetnél – csakúgy mint sok más vállalkozásnál – generáció váltás történt az elmúlt években. Számunkra  – fiatalok számára -, különösen fontos volt, hogy olyan borokat készítsünk, mellyel egyrészt tisztelgünk a Varsányi Pincészet, és Verpelét hagyományai előtt, oly módon, hogy közben bemutatjuk az új – korszerű irányzatot, a fiatalos lendületes gyümölcsös ízvilágot.

Így született meg ez a sorozat….

Logójában a Varsányi Pincészet egy majd 500cm kerületű platánfája  került mely egyszerre sugároz méltóságot és játékosságot. A XVIII – XIX század környékén épült Bogyay Kastélyhoz tartozó platánfa dísze a kertnek. A mára már a Pincészethez tartozó kastély szebb napokat is megélt, de terveinkben szerepel ennek felújítása. Ennek az “L” alakú földszintes lakóháznak a belső szárai mentén 22 kosáríves pilléren nyugvó tornácfolyosó található. Az épület mögött található az egyik nagy platánfa, melynek alsó oldalsó ága mintegy 20 méter hosszan nyúlik el a talajjal párhuzamosan.

A Grand selection sorozatba olyan borok kerültek, melyeket mi is szeretünk, melyekért rajongunk, mely szőlőfajták valamiért fontosak a számunkra.

Az Egri Sauvignon Blanc borunkban megtaláltuk azt a frissességet, gyümölcsösséget, amely a mai kor ízlésének megfelel. Illatában és ízében is a bodza, grapefruit és a köszméte jelenik meg. A korszerű technológiának és a jó minőségű szőlőnek köszönhetően hosszú utóízű, szép lecsengésű bort készítettünk Önöknek mely kiváló kísérője lehet halból, fehér húsokból készült ételeknek, salátáknak, de akár önmagában is.

Verpeléti Olaszrizling a nagy kedvencünk. Hisszük, hogy az Egri Borvidék meghatározó szőlőfajtája lehet az Olaszrizling, mely gondos odafigyeléssel meglepetést tud okozni. A Szent János dűlőből szüretelt szőlő minden évben szépen beérik, és szőlőszemek az alacsony tőketerhelésnek köszönhetően betöppednek. Ennek a bornak is a töppedt szemek határozzák meg az elsődleges illatát. Zamatos, hosszú lecsengésű, mandulás utóízű telt bor.

Cabernet Sauvignon Rosé: Mindig szeretünk újat mutatni, A Cabernet Sauvignon mint vörösbor szerepelt a kínálatunkban, de roséként nem mutattuk meg eddig. A 2016.-os évjáratban a rosénak szüretelt, tehát a technológia érettségben szedett szőlőt, hűtött – kontrolált körülmények között erjeszettetük 14 fokon. Illatában és ízében a fekete ribizli jellemzi, mely mintegy illatbombaként robban a szánkban. Ajánljuk-e bort könnyű saláták, grill ételek mellé, de akár egy kis szódával megbolondítva is.

A Cinege és a Varjas dűlőben elkezdtük sokkal jobban figyelni a szőlőt, hogy olyan bort tudjunk belőle készíteni amilyet mi szeretnénk. Nem a magas alkoholt, a nagy testet kerestük, sokkal inkább a gyümölcsösséget, a szépséget, a kedvességet. Meg is találtuk és 2015. évjáratból olyan Kékfrankost és Cabernet Sauvignon szőlőt szedtünk, melynek a borából el tudtuk készíteni azt amit már oly nagyon szerettünk volna.

 

Kékfrankos: Szép fajtajelleg jellemzi, melyet jól kiegészít a késői szüretből származó, érett, aszalt-gyümölcsös illat, Ízben a keserűcsokoládé, a meggy jellemzi hosszú tartalmas utóízzel.. A 12 hónapos tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően a bor aromái és tanninjai tökéletes egyensúlyt alkotnak

Cabernet Sauvignon: Szép fajtajelleg jellemzi, illatában és ízében is az érett piros gyümölcsök kavalkádja, valamint finom fűszerpaprika és étcsokoládé jegyeit hordozza. Több, mint egy éves barrique hordós érlelésének köszönhetően ízvilága és tanninjai tökéletes egyensúlyt alkotnak. Hosszú lecsengésű, nagy testű bor.

Megosztás: