Cégtörténet

Varsányi Lajos

A Varsányi Lajos 3. generációs szőlőtermelőként 1990-ben alapította meg a Varsányi Pincészetet a jelenlegi telephelyen, Verpeléten. Az elindulást követően egyik célként a Debrői Hárslevelű megújítását tűzte ki. Ennek a keretein belül került a későbbiekben eltelepítve egy közel 2 hektáros törzsültetvény, melynek célja az volt, hogy kiválasszuk azt a Hárslevelű változatot amelyik, – mint Hungarikum – a Magyar körülmények között a legjobb minőséget adja. A fő kitűzések közé nem csak a Debrői Hárslevelű megújítása tartozott, hanem ezzel kapcsolatban egy olyan korszerű üzem létrehozása is, mely ötvözni tudja az Egri Borvidék tradícióit a korszerű technológiával. A korszerű technológiának és gondolkodásnak köszönhetően a 90’ évek végén elkezdtünk Rosé borokat készíteni mely akkor még új dolognak számított Magyarországon. Kezdetekben ezzel a két borral értük el sikereinket, melyek ismerté tettek minket az Egri Borvidéken és a borvidéken kívül is. Boraink sikeresen szerepeltek a Miklós napi rosé borversenyen és a Cannes-i rosé „Olimpián” is. Fontosnak tartjuk és mottónk is, hogy csak jó szőlőből, jó alapanyagból lehet kiváló borokat készíteni. A Varsányi Család jelenleg 75 hektár saját területtel rendelkezik, és a jövőben szeretnénk még további telepítéseket végrehajtani. Területeink Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben (Ácsok, Cinege, Szent János völgy, Kerékkötő, Öreghegy, Hosszú, Királyi, Veres, Varjas).

A 2000-eDSC_0489s évek közepén a Varsányi Család fiatalabb tagjai is bekapcsolódtak a munkába, így most már ténylegesen, mint családi vállalkozás működik a Pincészet. A főbb munkaterületeken – pénzügy, borászat, kereskedelem, logisztika a család irányítása alatt működik. Judit a pénzügyi és számviteli vezetőként képviseli a higgadtságot, a racionalitást a családban. Kati a frissen végzett borász, hozta az új lendületet, az új ötleteket a borászatba, Gabriella koordinálja és szervezi a kiszállításokat. Varsányi Lajos mint ügyvezető szemléli és segíti mindannyiunk munkáját, adja át folyamatosan a kereskedelmi és társadalmi kapcsolatait.

Két termékkategóriában forgalmazzuk a borainkat. A Family selection borcsaládunk, mely különös odafigyeléssel, alacsony terheléssel termelt szőlőből készül, mára már elengedhetetlen részét képzi a HORECA szektornak. A sorozatban megtalálhatóak a friss gyümülcsös reduktív fehérborok, mint a Sauvignon Blanc, az Ottonel vagy Sárga muskotály, az Új Borvidéki brand termék az Egri Csillag, mely a Pincészet legjobb borainak a házasításából készül csakúgy mint a 2009.-es évjáratú félédes Debrői Hárslevelű. Ebben a termékkategóriában különös figyelmet fordítunk a roséra is. Minden évben legalább 3 féle rosét hozunk ki forgalomba. November elején jelenünk meg a piacon a Pinot Noir roséval mely a karakterességével hívja fel magára a figyelmet, és a Menoire roséval mely inkább a kedvességével, majd március végén-április elején a cuvée rosénkkal, mely az abban az évben a legjobb 2 rosé házasításából készül. Természetesen mint az Egri Borvidéken működő borászat, nem maradhat ki a sorozatból a méltán híres Egri Bikavér, mely minden esetben Kékfrankos alapra épül és legalább 5 féle borból házasítjuk. Valljuk, hogy minél több borból készítjük annál színesebb lesz, annál jobban be tudjuk azon keresztül mutatni a Borvidéket.

Termékeink mára közvetlen vagy közvetett beszállítással a Magyarországi üzletek mindegyikében megtalálhatóak. Különösen büszkék vagyunk Debrői Hárslevelű borra, mely bort már minden üzletlánc mint saját márkás termék is tartja.

Borkészítés

 

Fehér és rosé borainkat fajélesztős beoltással reduktív eljárás mellett készítjük el. Elsődleges célként a szőlőben lévő íz és illat aromák megtartására törekszünk.

Vörösborainkat tartályban erjesztjük, majd a Verpeléti és a Egerszóláti Huszártanyán lévő érlelő pincében 225 literes barrique és 500 literes valamint 40 és 60 hl-es tölgyfahordóban érleljük. Palackozás után a vörösboraink 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek forgalomba folyamatosan.

Szőlészet

A Varsányi Pincészet 75 hektár saját területtel rendelkezik. Szőlőterületeink nagy része Verpeléten található. Legnagyobb egybefüggő területünk 20 hektár mely a Szent – János völgyben található. A kiváló adottságokkal rendelkező területre Olaszrizlinget, Sárga Muskotály-t, Ottonel Muskotály-t Pinot Noir és Menoire szőlőket telepítettünk.A Dél-Nyugati fekvésű Öreghegyen 10 hektár kékszőlőt telepítettünk el (Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Blauburger, Pinot Noir, Merlot). A 2012-ben megvásárolt ugyancsak Dél-Nyugati fekvésű Cinege dűlőben 8 hektár Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon van, és 6,5 hektár Kékfrankos-t tervezünk 2014.-ben telepíteni még. A homokosabb talajú Ácsok dűlőben 3 hektár egybefüggő Olaszrizling és 2 hektár Kékfrankos található.

Ültetvényeinket saját gépparkunkkal műveljük, a fém tám rendszerrel ellátott ültetvényeket géppel szüreteljük. Ültetvényeinken 4800 – 5000 tőke/hektár dolgozunk terméskorlátozás mellett. Fehér szőlőinket 7-8 t/hektár kékszőlőinket 5-7 t/hektár terhelés mellett szüreteljük.

Borkóstolás

Borbemutatóinkat Verpeléten a 2010.-ben átadott Tradíció és Jövő borháza elnevezésű bemutató termünkben tartjuk. A program minden esetben egy pince bejárással kezdődik, mely során bemutatjuk a folyamatot a feldolgozástól a palackozásig. A 80 fő befogadó képességgel rendelkező bemutató helységben lévő, hordófenékből készült asztalok méltó színhelye egy kis vagy nagycsoportos bemutatónak. A bemutató előzetes bejelentkezéshez kötött – melyhez igény eseté hideg vagy meleg ételt is tudunk biztosítani. A kóstolás során 5 vagy 7 borunkat mutatjuk be, melyekből leginkább bemutatható Verpelét, az Egri Borvidék Debrői Körzete.